Misterul morţii lui Tutankhamon a fost rezolvat. Cum a murit cel mai cunoscut faraon

Corpul tânărului faraon Tutankhamon a luat foc în propriul sarcofag, după o încercat eşuată de îmbălămare, dezvăluie cercetătorii într-un nou documentar.

03 nov. 2013, 12:44
Misterul morţii lui Tutankhamon a fost rezolvat. Cum a murit cel mai cunoscut faraon

După moartea sa, în 1323 î.Hr., Tutankhamon a fost îmbălsămat şi înmormântat foarte rapid, dar investigatorii cred că o reacţie chimică provocată de uleiurile folosite la îmbălsămare a dat foc mumiei tânărului faraon.

Un fragment din corpul lui Tutankhamon, al cărui mormânt a fost descoperit în 1922 de Howard Carter şi de Earl of Carnarvon, a fost testat de cercetători, care au confirmat că corpul său a fost ars în timp ce era în sarcofag.

Tutankhamon este cel mai cunoscut faraon egiptean. El a devenit faraon la doar 10 ani, în 1333 î.Hr., şi a domnit timp de nouă ani, până la moartea sa. A fost ultimul din linia regală a dinastiei a XVIII-a a Noului Regat, una dintre cele mai puternice case regale ale Egiptului Antic.

Cum ar fi arătat Tutankhamon

Descoperirea mormântului său aproape intact, cu un sarcofag de aur şi o mască funerară de aur, a devenit o senzaţie în întreaga lume.

Egiptologul dr. Chris Naunton a examinat notiţele originale ale lui Howard Carter şi a realizat o autopsie virtuală asupra corpului folosind raze X şi alte tehnologii moderne şi acum crede că Tutankhamon a murit în urma unui accident între carele de luptă, într-o bătălie.

Mumia lui Tutankhamon

„Deşi masca funerară şi alte comori sunt foarte cunoscute, alte dovezi impresionante au fost trecute cu vederea. Este incredibil faptul că nici măcare nu s-au pus întrebări”, a spus dr. Naunton.

„În ciuda atenţiei primite de Tutankhamon pe parcursul anilor, starea lui ciudată nu a fost băgată în seamă. Faptul că a murit în urma unei lupte şi că corpul său a luat foc în urma unei îmbălsămări eşuate este surprinzător”, a mai spus expertul.

„Credem că Tutnakhamon a fost lovit de roata unui car de luptă chiar în piept, la o viteză foarte mare – provocându-i moartea”, a precizat egiptologul. Tânărul faraon avea craniul fracturat şi coastele rupte.

Noul documentar se numeşte „Tutankhamun: The Mystery Of The Burnt Mummy” şi va fi lansat pe 10 noiembrie.