Misterul „Oraşului Interzis” din China a fost rezolvat. Află cum a fost construit

Cercetătorii au aflat cum a fost construit "Oraşul Interzis" din China: pietre gigantice au fost transportate pe "drumuri" artificiale din gheaţă, lubrifiate cu apă.

06 nov. 2013, 14:02
Misterul „Oraşului Interzis” din China a fost rezolvat. Află cum a fost construit

Oraşul Interzis a fost construit în secolul al XV-lea, la începutul dinastiei Ming.

Echipa de cercetători scrie în revista PNAS că alunecarea pe gheaţă era mult mai eficientă decât transportul cu roţi.

Folosirea „saniilor” pe gheaţă era mai scumpă şi avea nevoie de mai mulţi muncitori, însă era o metodă mult mai sigură decât transportul cu ajutorul măgarilor.

Howard Stone, profesor de inginerie mecanice şi aerospaţială la Universitatea Princeton, a fost dintotdeauna curios să afle cum au fost transportate pietrele imense din Oraşul Interzis.

Experţii, cu Stone în frunte, au descoperit un document vechi de 500 de ani pe care l-au tradus şi din care au aflat despre nişte pietre imense transportate pe gheaţă. Ei au făcut calcule să vadă dacă acest lucru este plauzibil în timpul iernii, atunci când era suficient de rece pentru un astfel de transport. Prof. Stone spune că era nevoie de câteva sute de muncitori pentru a transporta pietrele de 100-300 de tone.

Mai mult, chinezii au săpat fântâni din kilometru în kilometru, pentru a putea uda pista de gheaţă, pentru o alunecare mai uşoară.