Avionul TU-154 prăbuşit în Marea Neagră. Ultimele cuvinte ale piloţilor: Flapsurile, la naiba! Comandante, ne prăbuşim

Anchetatorii ruși care investighează catastrofa aviatică în care a fost implicat duminică dimineața un avion Tupolev TU-154 al armatei ruse consideră în acest moment că o defecțiune a flapsurilor este cauza cea mai probabilă a accidentului.

29 dec. 2016, 10:46
Avionul TU-154 prăbuşit în Marea Neagră. Ultimele cuvinte ale piloţilor: Flapsurile, la naiba! Comandante, ne prăbuşim

Această ipoteză este privilegiată în urma examinării cutiei negre ce conține discuțiile dintre piloți. ‘Flapsurile! La naiba!(…) Altimetrul! (…) Comandante, ne prăbușim!’ — este o parte a dialogului din cabina de pilotaj redat de publicația rusă Komsomolskaya Pravda.

Flapsurile (voleții) sunt elementele mecanice mobile plasate în partea posterioară a aripilor și au rolul de a spori portanța avionului la viteze reduse, informează Agerpres.

Ipoteza unei disfuncționalități a flapsurilor este sprijinită și de o declarație a unui militar rus, care a văzut de la sol evoluția avionului în ultimele momente dinaintea prăbușirii în Marea Neagră.

Citeşte şi Una dintre cutiile negre ale avionului rus care s-a prăbuşit în Marea Neagră a fost găsită

Acest martor a observat că, în loc să ia înălțime, avionul care tocmai decolase de pe aeroportul din Soci a coborât rapid către suprafața apei, la fel ca în cazul unei manevre de aterizare, aeronava zburând cu o viteză mică și cu botul ridicat, iar în final pare să fi lovit apa cu coada, potrivit Agerpres.

Prăbușirea avionului militar rusesc de tipul Tu-154 duminica trecută în Marea Neagră, cu 92 de persoane la bord, a fost cauzată de o „funcționare tehnică anormală” a aparatului, a declarat joi ministrul transporturilor rus Maksim Sokolov. Între timp continuă operațiunile de recuperare a resturilor avionului și a cadavrelor, nefiind excluse nici alte ipoteze, precum o eroare de pilotaj ori defecțiuni tehnice de altă natură.

Citeşte şi AVION PRĂBUŞIT în Marea Neagră. A scăpat de moarte după ce a anulat plecarea în ultimul moment. Ce l-a salvat

La bordul avionului care decolase către Siria se aflau 84 de pasageri și opt membri ai echipajului, printre pasageri numărându-se și 64 de membri ai Corului Armatei Roșii, corul Alexandrov. Avionul implicat în accident aparținea Ministerului rus al Apărării și a fost fabricat în anul 1983.

Primele concluzii asupra cauzelor catastrofei vor fi putea fi făcute publice în ianuarie. Exploatarea tuturor avioanelor model Tu-154 a fost suspendată în așteptarea acestor concluzii.

Analiza cutiilor negre ale avionului militar rus, care s-a prăbușit duminică în Marea Neagră, relevă că „nu a existat nicio explozie” la bord, a indicat în același timp un responsabil al armatei ruse, dar fără a exclude complet ipoteza unui act terorist. „Nu a existat nicio explozie la bord”, a declarat generalul Serghei Bainețov, directorul Serviciului pentru securitate aeriană din cadrul aviației militare ruse. „Dar un act terorist nu este neapărat o explozie, nu excludem” această ipoteză, a adăugat el, subliniind că un atentat putea rezulta și dintr-o „acțiune mecanică”, a mai spus el.