Mit demolat: Cafeaua nu face rău inimii

Publicat: Duminică, 01 Martie 2015 15:10 // Actualizat: Duminică, 01 Martie 2015 15:10 // Sursa: romaniatv.net

Deși cafeina este un element excitant care dă ceva palpitații, nu este deloc dăunătoare sănătății cardiace, ci dimpotrivă. Cafeaua este băutura pe care o consumă cel mai mult francezii, după apă, cu o medie de două cești și jumătate zilnic, potrivit cifrelor furnizate de Federația Națională a Băuturilor, preluată de metronews.fr.

Foto: lyla.ro

În raportul său din 2015, Consiliul consultativ asupra recomandărilor alimentare arată că un consum moderat de cafea, de trei-patru cești pe zi, nu produce probleme de sănătate, ci chiar duce la o scădere a riscului de diabet și de boli cardiovasculare.

"Este un lucru stabilit în numeroase studii de observație. Se spune despre cafea că ar face rău inimii, dar un consum moderat este mai degrabă protector la nivel cardiovascular", spune dr Francois Paillard, cardiolog specialist în nutriție preventivă vasculară la Spitalul de Urgență din Rennes. Cafeina este un factor care acționează favorabil asupra sensibilității la insulină, ceea ce împiedică o evoluție spre diabet — este explicația dată de dr Paillard. Această boală, favorizată de rezistența la insulină, constituie un factor de risc de ateroscleroză, adică de artere înfundate. Pe scurt, cafeina exercită un rol protector împotriva diabetului, a "riscului de depunere de grăsime pe artere" și a riscului de apariție a unor evenimente cardiovasculare.

Efectul MIRACULOS pe care l-ar putea avea câteva ceşti de cafea asupra corpului nostru

Această influență a cafelei pe termen lung trebuie să fie separată de efectul său pro-aritmic, organismul putând să nu o tolereze bine: fiind un excitant, cafeaua concentrată poate da palpitații. "Ea nu se asociază cu evenimente grave de ritm cum ar fi moartea subită, ceea ce nu se poate spune despre băuturile energizante", afirmă dr Paillard.

Totuși, persoanele înclinate să aibă palpitații nu trebuie să bea neapărat cafea și să își asume riscuri suplimentare doar pentru a se feri de riscuri cardiovasculare, recomandă doctorul. Este însă mai degrabă o problemă de confort decât de risc.

Toate observațiile sunt valabile pentru un consum moderat. "La mai mult de cinci cești pe zi, apare un mic risc de de hipertensiune la persoanele predispuse", avertizează medicul.

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
afecţiuni cardiace cafea cafea afecţiuni inimă inimă
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
02 mar 19:01
...cafeina este un element excitant care dă ceva palpitații, nu este deloc dăunătoare sănătății cardiace, ci dimpotrivă. Citește mai departe…

...
01 mar 17:17
...excitant care dă ceva palpitații, nu este deloc dăunătoare sănătății cardiace, ci dimpotrivă. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
01 mar 15:52
... Deși cafeina este un element excitant care dă ceva palpitații, nu este...
01 mar 15:41
Răspunde | Votează email 0 email
Alice
Oferta de munca pentru persoane serioase, care vor sa castige bani, 300 dolari pe luna, muncind cateva ore pe zi, pe calculator. Cei interesati vor trimite textul INFO la email [email protected]
01 mar 15:25
...nu este deloc dăunătoare sănătății cardiace, ci dimpotrivă. Citește mai departe… …read more ...
01 mar 15:24
...palpitații, nu este deloc dăunătoare sănătății cardiace, ci dimpotrivă. Citește mai departe… Citeste mai departe: Mit demolat: Cafeaua nu face rău inimii ...
1
EUR
4.8418
RON
11 Jul
noapte 15 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H