MIT SAU REALITATE. Îţi influenţează luna starea de sănătate

Exista credinta potrivit careia atunci cand este luna plina se petrec majoritatea lucrurilor ciudate, inclusiv legate de modul in care ne simtim fizic si psihic. Oamenii de stiinta nu au putut combate aceasta idee, dar nici nu au reusit inca sa demonstreze limpede care sunt efectele lunii asupra sanatatii.

06 dec. 2015, 13:26
MIT SAU REALITATE. Îţi influenţează luna starea de sănătate

Jean-Luc Margot, profesor doctor in astronomie la University of California, Los Angeles, este de parere ca „luna are fara indoiala un impact asupra starii emotionale”. Potrivit Prevention.com, ciatat de bzi.ro exista numeroase studii care dovedesc legatura intre fazele lunii si anumite probleme de sanatate. Iata cum iti influenteaza luna sanatatea:

Va zvarcoliti si va rasuciti toata noaptea

Daca va este imposibil sa adormiti si este luna plina, s-ar putea sa nu fie vorba de o simpla coincidenta. Cercetatorii elvetieni au publicat un studiu care a aratat ca atunci cand e luna plina, oamenii adorm mai greu, dorm mai putin, iar somnul nu este la fel de odihnitor ca de obicei. Dupa cate se pare, nivelul melatoninei este mai scazut din cauza faptului ca astrul selenar este mai stralucitor, nu pentru ca ar exista anumite implicatii magice.

Va simtiti iritat, prost, dispus

E clar ca originea cuvantului „lunatic” este termenul latin „Luna”. Legenda spune ca luna plina statea la baza episoadelor maniacale ale persoanelor care sufereau de tulburarea bipolara. Potrivit studiilor realizate de profesorii de la UCLA schimbarile de stare sunt de fapt atribuite modalitatii in care luna lumineaza cerul, cauzand insomnii.

Luna plina provoaca diverse accese de boala

O cercetare ampla si-a propus sa demonstreze daca luna plina are legatura cu crizele de epilepsie. Medicii din Brazilia au dovedit ca 70% din decesele cauzate de atacuri epileptice au avut loc in serile cu luna plina. Un alt studiu realizat in 2013 a relevat ca aceste atacuri erau cu 11% mai frecvente in aceeasi perioada.

Locul injectat poate sangera

Henry Puget, doctor generalist, despre care se stie ca practica medicina combinand tehnologiile avansate cu terapiile naturiste, intr-un interviu acordat pentru Au Feminin, a dezvaluit fata ascunsa a lunii si presupusele efecte asupra sanatatii.

Pentru ca face multe injectii intramusculare si mezoterapie, el a observat ca pacientii nu se simt bine, iar locul injectat sangereaza.

De asemenea, „femeile care sufera de cistita au dureri ce cresc in intensitate”, explica el.

Luna plina si sarcina

In cartea sa, „Luna si sanatatea: ghid de folosire”, Henry Puget, xplica faptul ca noptile cu luna plina provoaca un numar mare de nasteri, dar emite ideea ca studiile sunt contradictorii. 50% favorabile tezei si acelasi procent dovedind contrariul. Ipoteza nu este, deci, fondata.

Intrebat daca subconstientul femeii, care crede ca efectele lunii provoaca nasterea, are un rol important, doctorul a precizat: „cand o femeie este convinsa ca naste in perioada lunii pline, ea va avea mai multe sanse de nastere atunci”.

Luna plina si cresterea parului

Discutand despre ideea cea mai raspandita, respectiv aceea ca luna plina favorizeaza cresterea parului, doctorul Henry Puget a subliniat: „aspectul parului depinde de circulatia sanguina, de forta atractiei lunare”. Luna plina antreneaza o vasodilatatie a vaselor capilare, ce duce la cresterea parului.

„Daca va taiati parul cand e luna plina, el creste mai repede. In timpul lunii descendente, podoaba capilara se indeseste”. Celebrul coafez Djelani Maachi, a adaugat specialistul, lucreaza in noptile cu luna plina pana in ora 4-5 dimineata.