Mit spulberat. Valeriu Gheorghiţă susţine că alcoolul nu afectează eficacitatea vaccinului anticovid

Medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, susţine că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacităţii vaccinului anti Covid. Totuşi, medicul îi sfătuieşte pe cetăţeni să evite consumul de alcool deoarece duce la scăderea imunităţii.

16 feb. 2021, 15:46
Mit spulberat. Valeriu Gheorghiţă susţine că alcoolul nu afectează eficacitatea vaccinului anticovid

Mit spulberat. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, susține că alcoolul nu are o legătură directă asupra eficacității vaccinului anti Covid. Totuși, medicul îi sfătuiește pe cetățeni să evite consumul de alcool deoarece duce la scăderea imunității.

Medicul Valeriu Gheorghiță le recomandă cetățenilor să nu consume alcool în preajma vaccinării. Alcoolul nu influențează în mod direct efectul vaccinului, însă scade imunitatea celui care l-a consumat, a precizat Gheorghiță.

„Categoric descurajam și recomandăm reducerea la minimum a consumului de alcool. De aceea persoanele care au această obișnuință… trebuie să înțelegem că prin consum de lungă durată vom înregistra o scădere a răspunsului imun, deci este un motiv de imunodepresie, de diminuare a răspunsului imun post vaccinare. În condițiile în care în ziua vaccinării sau după există o expunere la cantități variabile de alcool, nu există un impact direct asupra eficacității vaccinului sau asupra profilului de siguranță, altul decât cel legat strict de consumul de alcool. Nu există date care să arate un profil de siguranță nefavorabil, dar evident că nu recomandăm consumul de alcool în nici un context”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiţă: Incidenţa cazurilor COVID-19 în rândul cadrelor medicale a scăzut substanţial ca urmare a vaccinării
Mit spulberat despre alcool şi vaccin:

Conferință de presă la Palatul Victoria

RO Vaccinare-Conferință de presă susținută de președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, director general al Direcției Generale Urgente Medicale din cadrul DSU, membru CNCAV#ValeriuGheorghita #AndreiBaciu #AdrianaPistol #CalinAlexandru #SARSCoV2 #ROvaccinare

Posted by Guvernul României on Tuesday, February 16, 2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că aproape 90% dintre angajaţii din sistemul medical au fost deja imunizaţi cu a doua doză de vaccin, iar cei care nu s-au imunizat încă vor avea prioritate în centrele de vaccinare, fără a se programa în platformă. Gheorghiţă precizează că se remarcă o scădere de la aproximativ 500 de cazuri pe săptămână la 50 de cazuri pe săptămână în rândul lucrărilor din sistemul medical şi social.

„La mai puţin de două luni de la debutul campaniei de vaccinare asistăm la beneficii substanţiale în rândul persoanelor vaccinate, se confirmă beneficiile şi importanţa vaccinării ca măsură eficientă, corectă, sigură de revenire la normalitate”, spune el.

Aproximativ 3.500 de români s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care nu s-au prezentat la rapel. Totodată, sunt „foarte puţine cazuri” de infectare după rapel, a precizat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.