Miting de susţinere pentru Costel Vânătoru la Buzău UPDATE GALERIE FOTO

Peste o mie de oameni s-au adunat duminică în centrul Buzăului, în urma apelului primarului oraşului, pentru a protesta faţă de demiterea cercetătorului Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Gene pentru Legumicultură. În primă fază, în centrul Buzăului au venit membrii PSD, ulterior alăturându-li-se şi persoane neînregimentate politic.

15 dec. 2019, 10:09

UPDATE: ”Stopaţi demersul nepriceperii şi al urii! Nu v-a trebuit mult să reuşiţi! După doar o lună, aţi introdus dezordine în aparatul administrativ, aţi reuşit să daţi oameni afară şi să puneţi în pericol instituţii. Păcat si ruşinos! Păcat că aţi înlocuit doi oameni valoroşi de la două instituţii fanion ale României. Ruşinos, după felul în care aţi procedat”, a scris, duminică, Petre Daea pe Facebook.


UPDATE: Profesorul Adrian Peticilă de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti a declarat duminică, la buzău, la protestul pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru, demis de la conducerea Băncii de Gene, că se aştepta la piedici în calea proiectului, însă nu „la o asemenea mişcare”.

Conferenţiar doctor Adrian Peticilă, care este şi membru în echipa Băncii de Gene, a declarat că mediul universitar de profil îl susţine pe cercetătorul Costel Vînătoru.
„Mă aşteptam să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă. Din păcate, avem nevoie de sustinerea oamenilor, avem nevoie de Banca de Gene. Unii zic că avem bancă de gene la Suceava, dar acolo e un depozit, cu tot respectul pentru oamenii de acolo. O bancă de gene e afiliată la băncile europene, serveste intereselor naţionale. Mă aşteptam la piedici, dar nu la o asemenea mişcare. Tot respectul pentru directorul de la AFIR, dar la Banca de Gene avem nevoie de specialisti, ţara are nevoie de această bancă de gene. Ne conduc orgoliile si mai puţin lucrurile practice. Politicul ar trebui sa susţină aceste lucruri care sunt pentru siguranţa şi valoarea noastră naţionalăî. Suntem indignaţi. Există sustinere din mediul academic pentru domnul Vînătoru. Producem studenţi care aştaptă să vină să lucreze în ţară, în domeniul horticulturii, iar Buzăul e pe primul loc din punctul acesta de vedere”, a declarat profesor Adrian Peticilă.


UPDATE: Numărul participanţilor la mitingul organizat la Buzău pentru susţinerea cercetătorului Costel Vânătoru – demis de la conducerea Băncii de Gene pentru legumicultură – a ajuns la 1.000. Cercetătorul nu este prezent la manifestaţie. El spune că nu a cerut un astfel de protest, dar le-a mulţumit susţinătorilor. De asemenea a precizat că cercetătorii nu lucrează pentru partide, nu produ seminţe sau răsaduri pentru partide, ci pentru ţară.

Protestatarii au pancarte cu mesaje prin care îl susţin pe cercetătorul Costel Vânătoru şi prin care cer să se revină asupra deciziei ministrului Agriculturii de a-l demite.

„Banca noastră-i o comoară, nu o condamnaţi să moară!”, „Ruşine să vă fie”, „Nu ne otrăviţi copiii”, sunt doar câteva dintre mesajele pe care le au buzoienii la protestul de susţinere pentru cercetătorul Costel Vânătoru.

În mesajul de deschidere a protestului, primarul Buzăului, Constantin Toma, a atras atenţia că în acest moment doar 5 la sută din legumele şi fructele de pe piaţa românească provin din sămânţă românească iar asta nu face bine sănătăţii poporului.

„Sunt convins ca domnii Iohannis, Orban şi ministrul Agriculturii vor reveni asupra deciziei, pentru că asta nu e o Românie normală. Joi noapte, ca hoţii, l-au demis şi au trimis o un jurist să omoare această idee de salvare a agriculturii romîneşti”, a spus Toma.