Miting în SECUIME împotriva „stigmatizării colective a maghiarilor”

Câteva zeci de persoane au manifestat, sâmbătă, la Gheorgheni, în favoarea statului de drept și și-au exprimat susținerea pentru mai mulți etnici maghiari judecați sau cercetați de Justiția română.

23 ian. 2016, 17:38
Miting în SECUIME  împotriva „stigmatizării colective a maghiarilor”

Participanții la manifestație au purtat în mâini pancarde pe care scria: „Dreptate pentru Mezei Janos” (n.r. – primarul suspendat din Gheorgheni, judecat pentru abuz în serviciu, șantaj și instigare la delapidare), „Dreptate pentru Raduly Robert” (n.r. – primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc, cercetat pentru abuz în serviciu), „Dreptate pentru Beke Istvan și Szocs Zoltan” (n.r. – cei doi tineri din Târgu Secuiesc, cercetați pentru că intenționau să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze la Târgu Secuiesc, de Ziua Națională a României) și „Suntem împotriva culpabilizării generale a comunității maghiare”.

Organizatorul manifestației, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS) din zona Gheorgheni, Arus Zsolt, a declarat pentru Agerpres că evenimentul a fost unul în care participanții au dorit „să își ridice glasul pentru ca România să respecte principiile statului de drept, mai ales în domeniul justiției”, făcând referire la faptul că procesul primarului din Gheorgheni nu avansează de un an, dar și la cazul celor doi tineri de la Târgu Secuiesc sunt furnizate prea puține informații. Arus Zsolt a declarat că persistă o stare de incertitudine și că „întreaga comunitate maghiară este culpabilizată”.

Manifestația, care a cuprins mai multe discursuri, inclusiv ale unor preoți, s-a terminat după 30 minute.

Consiliul Național Secuiesc este o organizație neînregistrată juridic care militează pentru autonomia teritorială a maghiarilor, dar demersurile sale de până acum au fost respinse atât de Justiția din România, cât și de cea europeană.