Mitingul oilor. Crescătorii de animale denunţă o „coabitare imposibilă” cu lupul

Însoţiţi de animalele lor, crescătorii de oi au participat la un miting, pe străzile Parisului, pentru a cere guvernului soluţii de protecţie a efectivelor de ovine de atacurile lupilor. 

18 dec. 2018, 18:16
Mitingul oilor. Crescătorii de animale denunţă o „coabitare imposibilă” cu lupul

Aproximativ 20 de oi însoţite de ciobanii lor au mărşăluit în Paris, în faţa statuii din Piaţa Republicii, purtând o banderolă desfăşurată în faţa trecătorilor care şi-au manifestat indignare şi pe care scria „Predaţi-vă, stop dispreţului, salvaţi ţăranii!”…

Manifestaţia oierilor a urmat şi un traseu nocturn pentru a atrage atenţia asupra riscurilor crescătorilor şi stresului permanent cu care se confruntă aceştia. 

Francis Girard, un crescător de oi de 32 de ani a mai spus că „atunci când găsim un animal mort suntem indemnizezi, dar dacă nu găseşti cadavrul, nu primim nicio compensaţie. 

Oierii beneficiază de ajutoare pentru protecţia aqnimalelor – câini,spaţii şi indemnizaţii, dar cu toate acestea crescătorii sunt tot nemulţumiţi, afirmând că aceste măsuri nu sunt suficiente.

Statul francez asigură 80% din măsurile de protecţie pentru crescătorii de oi, iar restul de 20% cade în sarcina crescătorilor, dar aceştia sunt nemulţumiţi de măsură şi vor compensaţii de sută la sută, invocând faptul că una din două oi este ucisă şi mâncată de lupi.

Lupul, specie protejată, a dispărut din Franţa în anii 1930, dar a revenit prin Italia, începând din 1992.