Mitropolitul Ardealului, coordonatorul cărţii scrise de Becali în puşcărie, a lipsit de la Comisia de Etică

Mitropolitul Ardealului a trimis un document scris Comisiei de Etică în care îşi prezintă punctul de vedere în legătură cu cartea lui George Becali.

26 ian. 2016, 09:16
Mitropolitul Ardealului, coordonatorul cărţii scrise de Becali în puşcărie, a lipsit de la Comisia de Etică

Mitropolitul Ardealului nu este singurul profesor care a absentat. „Iubirea milostivă şi mântuitoare” ar fi fost realizată cu ajutorul unor călugări de la un schit de la Muntele Athos, au declarat luni, pentru Agerpres, surse oficiale. ÎPS Laurenţiu este considerat coordonatorul ştiinţific al lucrării lui Becali.

Mitropolitul Ardealului a trimis un document scris Comisiei de Etică în care îşi prezintă punctul de vedere în legătură cu cartea lui George Becali.

Comisia de Etică a ULBS a convocat marţi, de la ora 9,00, patru profesori universitari, care ar fi coordonat ştiinţific lucrări ale unor deţinuţi. Printre cei supuşi atenţiei Comisiei de Etică se numără Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului şi fost decan al Facultăţii de Teologie şi Valentin Petrescu, prodecanul Facultăţii de Inginerie din Sibiu.

Profesorul universitar doctor inginer Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Frecvenţă Redusă, a declarat la ieşirea de la Comisie, că „nu a scris cartea şi nici nu a coordonat cartea”, analizată marţi, la Sibiu.

Comisia de Etică a ULBS s-a reunit marţi şi a analizat cazurile a patru profesori universitari: conferenţiar universitar doctor inginer Mirela Stanciu de la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, profesorul universitar doctor inginer Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Frecvenţă Redusă, profesorul universitar doctor inginer Valentin Petrescu, de la Facultatea de Inginerie şi profesorul universitar doctor Laurenţiu Streza de la Facultatea de Teologie.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a solicitat, în urmă cu două săptămâni, Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în contextul documentului făcut public de Ministerul Justiţiei, potrivit căruia o serie de profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenţie.

Potrivit unui comunicat de presă al MENCŞ, prin adresa nr. 8061/ 11.01.2016, ministrul Adrian Curaj a cerut CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, să solicite instituţiilor de învăţământ superior o analiză punctuală a cazurilor.

„Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun”, a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

MENCŞ precizează că o situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate va fi transmisă până la data de 11 februarie.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Justiţiei, o serie de profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru persoanele aflate în regim de detenţie, situaţie care cade sub incidenţa Legii nr. 254 / 2013 privind executarea pedepselor.