Mitropolitul Ardealului despre canonizarea părintelui Arsenie Boca: „Biserica nu se opune”

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza a declarat, miercuri, că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credincioşi "Sfântul Ardealului". Mai mult, mitropolitul Ardealului mărturiseşte că "ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare".

16 apr. 2014, 14:27
Mitropolitul Ardealului despre canonizarea părintelui Arsenie Boca: „Biserica nu se opune”

Întrebat cât timp trebuie să mai treacă până la caninizarea părintelui Arsenie Boca, mitropolitul Ardealului a răspuns că totul depinde de „voia lui Dumnezeu”.

Poate să fie rapid, poate să mai treacă timp, depinde de voia lui Dumnezeu. Îmi cereţi un lucru…. Eu pot să fac această mărturisire, că aş fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez şi eu pe actul de canonizare. Am primit de la unii credincioşi bine intenţionaţi, adeziuni prin care spun: Vrem canonizarea Sfântului Arsenie! Am primit scrisori. Am spus să fie liniştiţi, manifestaţi-vă credinţa aşa cum se cuvine, că Dumnezeu, la vremea potrivită, El va hotărî„, a declarat ÎPS Laurenţiu Streza pentru Agerpres.

Biserica nu se opune (canonizării n.r.). Noi respectăm slujirea pe care a avut-o el. Noi îl cinstim şi la Sâmbăta o să facem un parc în faţa altarului făcut de dânsul, acolo cine vrea poate să stea. Deja am pus piatra de temelie şi pentru o bisericuţă, un schit la izvorul părintelui, o fântână a părintelui„, a continuat acesta.

Arsenie Boca este căutat tot mai mult şi de tot mai mulţi creştini. Unii nu au nicio reţinere în a săruta copacul din vecinătatea mormântului său, unde cineva a scrijelit în urmă cu ani de zile, un semn al crucii, fără să fie nimic sfânt acolo, alţii aruncă bani în pârâul ce trece prin curtea mănăstirii Prislop sau la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde există o fântână a părintelui, confundând astfel această fântână cu Fontana di Trevi din Roma, unde se spune că dacă arunci o monedă, ţi se îndeplineşte o dorinţă.

Mitropolitul Ardealului îndeamnă însă pe toată lumea să-l caute pe Dumnezeu, căutându-l pe Arsenie Boca, aşa cum acesta a lăsat scris în cărţile sale şi cum le-a spus tuturor pe care i-a întâlnit, multora schimbându-le viaţa cu sfaturile sale.

„Fiecare să meargă în suflet cu rugăciunea pe care o înalţă acolo, la mănăstire, către Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este autorul minunilor, a faptelor minunate care vin. Dumnezeu ştie cum ne ajută. Nu le-am permis nici preoţilor să ajungă a face icoane sau a alcătui acatiste, pentru că deja există un acatist (al părintelui Arsenie Boca n.r.) care nu corespunde, el trebuie revizuit, sunt nişte lucruri aberante trecute acolo de oameni nepricepuţi, care poate au avut intenţii bune”, a spus mitropolitul Ardealului.