Mitropolitul Banatului, despre Timişoara – Capitală Culturală Europeană în 2021: „Ultima dată, România s-a născut la Timişoara”

16 09. 2016, 16:37

„Omul se naște o singură dată în viață. O țară se naște de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timișoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenușa și sângele martirilor din Timișoara. Și astăzi trandafirii din Timișoara sunt roșii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democrației românești. Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăți ar însemna pentru locuitorii ei o floare a recunoștinței pentru martirii ei. Acești martiri au visat și au luptat pentru ca România să-și recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, a afirmat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, citat de Agerpres. 

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, spune că era de aşteptat ca Bucureştiul să nu câştige acest titlu, având în vedere faptul că distincţia nu prea se acordă capitalelor administrative nici în alte state europene. În schimb, edilul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că „greul de-acum începe”.

VEZI AICI Reacţia directorului Fundaţiei Baia Mare 2021, Vlad Tăuşance, după pierderea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021

Ce cuprinde proiectul Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021

Timişoara se ghidează după mesajul „Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu „staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi. 

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă „o răspundere uriaşă” şi este convins că „greul de acum începe”.

„Această victorie este o victorie de echipă, de echipă mare, echipa fiind comunitatea timişoreană în ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul oraşului Timişoara, vineri, după anunţul făcut de reprezentanţii Comisiei Europene.

Edilul a mai spus că titlul de Capitală Europeană a Culturii îi obligă pe timişoreni.

„Este o răspundere uriaşă, pe care noi trebuie să o onorăm. Suntem conştienţi că greul de acum începe. A fost foarte greu până acum, dar de acum trebuie să confirmăm”, a spus Nicolae Robu.

Bugetul prevăzut de care dispune Primăria Timişoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judeţean Timiş şi circa 1,5 milioane de la Comisia Europeană. „Pentru diferenţă, contăm pe bugetul central al României”, a declarat primarul Nicolae Robu, conform news.ro. 

La rândul său, directorul Filarmonicii Banatul, anunţă că urmează să aibă loc vreo 10.000 – 15.000 de evenimente în 2021. ‘Sunt emoționat, toată lumea a așteptat cu sufletul la gură (…) Va fi greu. Ne așteaptă o muncă de cinci ani, până în 2021, foarte grea. Sunt convins că se vor aloca bani, instituțiile de cultură vor ține spatele pentru că noi vom fi, de fapt, principalii organizatori. Nu vom avea concediu de vară. Estimez că vom avea în oraș 10.000—15.000 de evenimente în acel an, pentru că trebuie să satisfaci nevoia de cultură a tuturor turiștilor, vor fi expoziții, recitaluri, muzică folclorică, jazz, Timișoara va răsuna și își va schimba înfățișarea. Este o muncă grea, dar este o bucurie extraordinară. Meritam’, a afirmat Directorul Filarmonicii Banatul. 

Ioan Coriolan Gârboni a lansat vineri după-amiaza, pe facebook, invitația ca timișorenii să se adune în fața Filarmonicii Banatul pentru a aștepta anunțul desemnării Capitalei Culturale Europene 2021.