Mituri despre obezitatea la copii

„E gras, este şi sănătos"... De câte ori nu ai auzit părinţi spunând lucrul acesta? Iată de ce nu trebuie să dai crezare unor vorbe din popor atunci când vine vorba de alimentaţia şi greutatea copilului!

22 iun. 2016, 10:18
Mituri despre obezitatea la copii

«Dacă este gras este şi sănătos»

Mulţi părinţi cred că dacă este durduliu, copilul lor este şi sănătos. Însă cu cât copilul se îngraşă mai mult, cu atât va fi mai greu să piardă kilogramele în plus. De cele mai multe ori, un copil supraponderal va deveni un adult obez, cu riscuri mari de a avea boli de inimă, accidente vasculare, diabet, hipertensiune şi astm. De asemenea, la copiii cu greutate mai mare decât cea normală, pubertatea se declanşează mai repede. În plus, din cauza kilogramelor în exces, copilul devine deseori ţinta ironiilor colegilor. Există şi cazuri când surplusul de kilograme poate fi cauzat de unele dereglări hormonale (hipofiză, tiroidă, glande suprarenale). De exemplu, un copil cu hipotiroidie (secreţie redusă a glandei tiroide) se îngraşă mai uşor şi slăbeşte mai greu. De aceea, este nevoie de consult de specialitate, pentru tratament şi regim adecvat.

«E sănătos să-i dai vitamine dacă nu are poftă de mâncare»

Este normal ca uneori copilul să mănânce mai mult sau mai puţin. În niciun caz nu îl forţa să termine tot din farfurie, pentru că îi inhibi şi mai mult pofta de mâncare. Mai grav, nu îi da vitamine din proprie iniţiativă: este posibil să se îngraşe excesiv, deci în loc să îl ajuţi, îi faci mai mult rău. Medicii atrag atenţia că vitaminele în exces date copilului atunci când nu are nevoie de ele reprezintă una dintre principalele cauze ale obezităţii, perioada cea mai periculoasă în acest sens fiind de până la cinci ani.

«Nu trebuie dus la medic dacă este prea gras»

Nu face din greutatea excesivă a copilului un motiv de mândrie, aşa cum fac unii părinţi. Pentru a evita riscul de îmbolnăvire, ia măsuri cât mai devreme şi nu uita: cea mai mare parte din responsabilitatea faţă de tratarea obezităţii copilului îţi revine ţie, ca părinte. Este foarte important să schimbi dieta copilului şi să îl îndemni să facă multă mişcare. Oferă-i o alimentaţie echilibrată, din care să nu lipsească fructele, legumele, lactatele şi cerealele. Pentru pacheţelul de şcoală, prepară-i sandviciuri cu brânzeturi şi ouă. Ca gustări, dă-i iaurturi şi fructe în loc de dulciuri. Exclude-i din alimentaţie produsele de tip fast-food, pe cele de patiserie, mezelurile, chips-urile, băuturile carbogazoase şi dulciurile.

«Obezitatea la copii nu este aşa de gravă»

Dacă nu se iau măsuri în cazul excesului de kilograme la copii, sănătatea acestora va avea serios de suferit. Obezitatea se poate menţine şi în adolescenţă şi la maturitate, cu riscuri mari de apariţie a numeroase boli. Pe lângă bolile de inimă, obezitatea favorizează şi unele tipuri de cancer (sân, colon) şi afecţiuni ale ficatului („boala ficatului gras”). De asemenea, pot apărea oprirea respiraţiei în somn (apnee) sau atacuri cerebrale.

Care este greutatea normală?

În primele patru luni de viaţă, bebeluşul trebuie să câştige în jur de 750 de grame pe lună, în următoarele patru, aproximativ 500 de grame lunar, iar în următoarele patru, câte 250 grame. La vârsta de un an, copilul ar trebui să aibă în jur de 10 kilograme, la doi ani, 12 kilograme, iar la trei ani, aproximativ 15 kilograme. După trei ani, greutatea normală se poate calcula folosind formula (2 X vârsta copilului) + 8.

Citeşte mai multe despre obezitate AICI.