Moarte şocantă pentru un şahist celebru şi iubita lui. Ei au inhalat gaz ilariant din baloane

Şahistul ucrainean Stanislav Bogdanovic a murit joi, la Moscova, la doar 27 de ani, după ce s-a intoxicat cu protoxid de azot, cunoscut şi sub numele de gaz ilariant.

06 mart. 2020, 19:25

Stanislav Bogdanovic s-a născut pe 4 februarie 1993, la Odessa, şi a fost un copil minune al şahului, el fiind vicecampion european la categoria de vârstă sub 12 ani, campion al Ucrainei Under 18, campion al Odessei în 2010 şi campion al Ucrainei la blitz şah, în 2013. A primit titlul de Maestru Internaţional în 2009 şi Mare Maestru în 2017.

Stanislav Bogdanovic a fost găsit decedat joi, alături de iubita sa, Alexandra Vernigora, de asemenea jucătoare de şah, într-un apartament din Moscova. Cel care i-a găsit a fost tatăl fetei, iar lângă trupurile celor doi se aflau mai multe baloane ce fuseseră umplute cu gaz ilariant.

Citeşte şi Turist maghiar, găsit mort într-o peşteră în Bihor. Încerca să escaladeze Avenul Negru

Protoxidul de azot sau gazul ilariant, injectat în baloane, apoi aspirat, generează o stare de euforie, cascade de râs şi vertij. Chiar dacă nu creează dependenţă, consumul lui este asociat cu efecte nedorite care se pot prelungi mai multe ore chiar zile după inhalarea gazului: dureri de cap, ameţeli, vărsături, crampe abdominale, diaree etc. Efectele se agravează pe măsură ce inhalarea gazului are loc din ce în ce mai frecvent. Folosirea constantă poate provoca pierderi de memorie, tulburări ale somnului, tulburări cardiovasculare. În puţine cazuri, gazul ilariant, în doze mari, poate provoca hipxie (lipsa oxigenului) şi, implicit, moartea.