MOARTEA celei mai frumoase femei din Bucureştiul interbelic. Legenda spune că iubitul i-a mâncat cenuşa

O legendă a Bucureştiului interbelic dăinuie până în ziua de astăzi. Zaraza, o curtezană de lux din Micul Paris, cea care a pus pe jar multe inimi, a lăsat în urma ei o poveste de dragoste cu un sfârşit tragic şi o melodie celebră.

20 sept. 2015, 07:38
MOARTEA celei mai frumoase femei din Bucureştiul interbelic. Legenda spune că iubitul i-a mâncat cenuşa

Zaraza se spune că ar fi fost marea iubire a lui Cristian Vasile, unul dintre cei mai apreciaţi lăutari ai vremii. Cei doi îndrăgostiţi şi povestea relaţiei lor dramatice aU ajuns în cele din urmă şi subiect de film.

Despre Zaraza se vorbeşte ca despre o frumuseţe dumnezeiască, cu buze senzuale, părul lung, brunet, uns din plin cu ulei de nuci. Considerată una dintre curtezanele de lux ale Micului Paris, se spune despre ea că avea trecere doar la cei mai sofisticaţi boieri ai vremii. Potrivit historia.ro, fiecare apariţie a ei emana un exotism special. Obişnuia să poarte o rochie verde praz, cercei baroc şi pantofi împodobiţi cu ştrasuri care o făceau să nu treacă neobservată, spun cei care au studiat istoria vremii. Legendele rămase până în ziua de astăzi spun că pe Zaraza o chema de fapt Rada Moldovan.

În 1944 întâlneşte iubirea vieţii ei, pe binecunoscutul dizeur cu voce de tenor, Cristian Vasile.

Din păcate, fericirea lor n-a ţinut mult. Un alt lăutar, celebrul Zavaidoc, avea să comande uciderea lui Cristian, invidios pe succesul lui acestuia şi gelos că Zaraza îl iubea. A renunţat însă la planul iniţial şi a tocmit pe cineva s-o omoare pe femeia care îi tulburase minţile. După doi ani de iubire fără seamăn, într-o seară de octombrie din 1946, Zaraza este ucisă în plină stradă, pe malul Dâmboviţei, de un ţigan tocmit de Zavaidoc.

Potrivit legendelor vremii, durerea lui Cristian Vasile a fost atât de mare că a mâncat cenuşa iubitei sale linguriţă cu linguriţă, apoi a dispărut. O vreme nu s-a mai ştiut nimic despre el.

Legenda e contrazisă însă de realitate. Cristian Vasile s-a căsătorit într-adevăr cu o femeie pe nume Rada Moldovan, dar aceasta era actriţă, fiica unui scriitor din Ardeal şi care a făcut trei ani de închisoare pentru că a cântat „Tatăl nostru” în faţa trupelor de pe frontul de răsărit.

„Rada Moldovan şi Zaraza nu au avut nicio legătură. Rada Moldovan a existat, nu e nicio legendă şi nu e niciun sâmbure de adevăr în spatele legendei Zarazei. S-a născut la Turda în 1912, în familia scriitorului Vasile Moldovan”, a declarat Roxana Stan, nepoata Radei Moldovan. 

Poate că un sâmbure de adevăr există totuşi în legenda Zarazei, iar Cristian Vasile nu a povestit familiei prea multe lucruri din perioada în care era cel mai iubit trubadur din Bucureştiul interbelic.

Citeşte şi: Povestea unui haiduc şi legenda comorii ascunse într-o peşteră din Dâmboviţa