De miercuri, 30 aprilie, și până joi, 8 mai, Moaștele Sfintei Împărătese Elena se află la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, localitate aflată în judeţul Teleorman. Racla cu Sfintele Moaşte a poposit câteva ore şi în Catedrala Patriarhală, iar Patriarhul Daniel a subliniat că Sfânta Împărăteasă Elena ne-a lăsat „o moștenire spirituală de o valoare inestimabilă”, fiind „primul pelerin creștin în Țara Sfântă”.
„Prin exemplu său de credință, de evlavie și vrednicie, pentru că a ajutat o mulțime de săraci, ea reprezintă pe conducătorii creștini, ctitori de biserici și binefăcători ai poporului. Prin pelerinajul ei la Locurile Sfinte pentru descoperirea Sfintei Cruci, ea este primul pelerin creștin în Țara Sfântă, care arată importanța căutării și venerării locurilor și obiectelor sfinte din viața Domnului Hristos și din Viețile Sfinților.
Prin aflarea Sfintei Cruci, Sfânta Elena ne-a oferit un simbol concret al biruinței lui Hristos asupra păcatului și asupra morții, iar prin ctitorirea bisericilor la Locurile Sfinte ea a pus bazele unei tradiții de pelerinaj care continuă până astăzi”, a spus Preafericitul Părinte, conform Agerpres.
Patriarhul Daniel le-a transmis credincioșilor să se apropie „cu evlavie” de Sfintele Moaște ale Împărătesei Elena.
Cu toate că inițial aceasta a fost înmormântată la Roma, sfintele moaște au fost mutate la Constantinopol, iar în 1211 au fost duse la Veneția de către cavalerii cruciați. Abia în anul 2017 acesteau au fost scoase pentru prima oară în pelerinaj, în Grecia.
Așadar, România devine a două țară ortodoxă care găzduiește moaștele Sfintei Împărătese Elena de la mutarea lor în Apus. Acest eveniment are loc în contextul pelerinajului anual organizat la Mănăstirea Pantocrator cu prilejul Duminicii Femeilor Mironosițe.