Mobilizare masivă în Rusia. Peste 30 de regiuni au început să convoace populaţia pentru înrolare

Birourile militare de înregistrare și înrolare din 35 de regiuni rusești au început să trimită citații rezidenților locali, pentru a se alătura unei tabere de pregătire militară, a declarat Pavel Chikov, șeful grupului internațional pentru drepturile omului Agora.

16 mart. 2023, 11:48
Mobilizare masivă în Rusia. Peste 30 de regiuni au început să convoace populaţia pentru înrolare

Mobilizare în Rusia. Pe canalul său de Telegram, activistul pentru drepturile omului a oferit o listă completă a regiunilor în care se trimit somații. Printre acestea se numără regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Leningrad, Moscova, Belgorod și Murmansk, regiunile Altai, Perm, Krasnoyarsk și Krasnodar.

Chikov nu a explicat cum a obţinut informaţiile. „Novaya Gazeta Evropa” a confirmat că la Moscova se înmânează citații. S-a încercat înmânarea uneia dintre ele unui corespondent al Novaya Gazeta Europa, cerându-i „să vină să verifice documentele de înregistrare militară”.

Autoritățile regionale au susținut anterior că aceste citații sunt trimise pentru „a actualiza registrele de înregistrare militară” sau pentru a invita oamenii să se alăture unei tabere de pregătire militară. Kremlinul a descris acest lucru ca fiind o „practică obișnuită”, afirmând că nu au avut „nicio discuție” despre un nou val de mobilizare în Rusia.

Putin ar putea da un nou decret de mobilizare

„Întrebarea mai mare este legată de convocările la taberele de pregătire militară, care pot fi efectuate doar după un decret prezidențial. Nu a existat un astfel de decret, cel puțin nu a fost publicat”, notează Chikov. Până în prezent, estimează el, nu se vorbește despre un al doilea val de mobilizare.

Mobilizarea în Rusia a început la sfârșitul lunii septembrie 2022 și, potrivit autorităților ruse, s-a încheiat la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a semnat încă un decret care să o încheie. Autoritățile au explicat în mai multe moduri diferite de ce decretul de mobilizare este încă în vigoare.

În februarie, proiectul Explanatory Note al Faridaily a raportat că autoritățile ruse au pregătit o versiune de testare a unei baze de date care ar urma să conțină informații extinse despre recruții militari. Baza de date creată va face posibilă trimiterea mai rapidă pe front a numărului potrivit de cetățeni, închiderea frontierei de stat pentru cei care fug de recrutare sau găsirea evazioniștilor, nota proiectul. Potrivit sursei din cadrul unuia dintre comisariatele moscovite din cadrul notei explicative, mobilizarea a arătat că datele din birourile de înrolare militară sunt actualizate doar până la o treime.

Citeşte şi: VIDEO Ucraina revendică doborârea unui bombardier rusesc SU-24 în apropiere de Bahmut. Imagini spectaculoase cu catapultarea pilotului