Modalitatea excelentă prin care poți să îți reduci facturile la curent cu 30%: „E o idee foarte bună pentru toată lumea”

Prețurile tot mai mari au dus majoritatea românilor la disperare. Cel mai multe persoane sunt în căutarea variantelor prin care să își reducă cât mai mult cheltuielile. Iată metoda excelentă prin care poți să își iei adio de la facturile mari de la curent.
Alina Costache
24 mai 2024, 21:37
Modalitatea excelentă prin care poți să îți reduci facturile la curent cu 30%: „E o idee foarte bună pentru toată lumea”
Modalitatea excelentă prin care poți să îți reduci facturile la curent cu 30%: „E o idee foarte bună pentru toată lumea”

Facturile la curent ale românilor ar putea scădea cu cel puțin 30% odată cu înființarea comunităților de energie care produc curent și pentru vecini. Aceste comunități sunt deja prezente în țări precum Grecia și Spania, unde chiar și consumatorii casnici beneficiază de facturi reduse cu până la 60%. Autoritățile române lucrează acum la legislația necesară pentru ca prosumatorii din România să poată distribui energia produsă și către cei care nu au panouri solare.

Citește și: Hidroelectrica, anunţ important către toţi clienţii. Greşeala care îţi poate creşte factura la curent chiar de Paşte

Pe un bloc din București au fost instalate panouri fotovoltaice acum un an, pentru a reduce costurile mari ale facturilor de energie. Înainte ca blocul să devină sustenabil, factura lunară era de 50 de lei, sumă care se împărțea între toți locatarii. Acum, factura este negativă, iar panourile produc surplus de energie, care este vândut în rețea.

„Până acum avem 5.000 de lei care ar intra în contul asociației. Cu acești bani vom face reparații pe scară, înlocuire de țevi, iluminat nou, zugrăvit scări”, spune Aurel Bratu, președinte de bloc.

Prețul întreținerii plătite de locatari a scăzut considerabil, iar în viitor ar putea fi și mai mic, susțin reprezentanții Asociației blocului.

„E o idee foarte bună, chiar și pentru case particulare, chiar și pentru toată lumea”, spune un român.

În alte țări, proiectele au avansat și mai mult. De exemplu, în Grecia, 40.000 de persoane cu panouri fotovoltaice reușesc să alimenteze cu electricitate un oraș mic de 12.000 de locuitori. Deoarece energia este verde, locuitorii plătesc doar taxele, ceea ce a dus la scăderea facturilor lor cu peste 60%.

„Ei injectează o parte din surplusul de energie în rețeau națională, iar sistemul dă energie gratuită altor consumatori casnici care nu au panouri fotovoltaice”, spune  Evangelos Koliopanos – reprezentant comunitate de energie.

În, România acum se pun bazele unei legislații care să permită formarea unor comunități de energie. Până la finalul anului legea ar urma să fie gata, iar din 2025 vor putea începe primele proiecte.

„Facturile trebuie să scadă cu cel puțin 30 de procente. Ne gândim să fie utilizate nu doar de asociațiile de proprietari, chiar și de instituțiile publice”, spune Casian Nițulescu – secretar de stat Ministerul Energiei.

„Aceste comunități de energie ar rezolva și problema surplusului de energie injectat în rețea și problema scăderii facturii la cetățenii care nu au posibilitatea sau care nu au dorit să își monteze panouri fotovoltaice”, spune Dan Pîrșan – președinte Asociația Prosumatorilor.

Calculele Ministerului arată că doar în București ar putea fi instalate mii de panouri fotovoltaice care ar produce curent gratuit pentru aproximativ 700.000 locuințe.

Citește și: Cum să scazi factura cu curent electric de la vecini. Anunţul făcut de ministrul Sebastian Burduja

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Donald Trump a avut interviu cu serviciile de probaţiune înaintea pronunţării pedepsei în dosarul Stormy Daniels
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?