Modelul Dragnea, al angajărilor fictive, aplicat la cel mai înalt nivel în Franţa. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy i-a „aranjat” fostei soţii un astfel de job, plătit cu 3.100 euro pe lună

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, pasibil de condamnare într-un proces de corupţie, a primit o lovitură de unde se aştepta mai puţin. Presa franceză scrie că acesta i-a aranjat fostei sale soţii, Cecilia, un loc de muncă fictiv, bine plătit, ca asistent parlamentar.

15 ian. 2021, 09:40
Modelul Dragnea, al angajărilor fictive, aplicat la cel mai înalt nivel în Franţa. Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy i-a „aranjat” fostei soţii un astfel de job, plătit cu 3.100 euro pe lună

Cécilia Attias, a doua soție a fostului președinte francez, ar fi fost angajată ca asistentă pentru femeia care i-a luat locul lui Nicolas Sarkozy în parlamentul francez, după ce acesta a fost promovat în funcția de ministru de interne, sub președinţia lui Jacques Chirac, în 2002.

Acuzaţia este similară celei aduse un alt proeminent politician francez, François Fillon, care a fost prim-ministru chiar sub mandatul prezidenţial al lui Sarkozy. Fillon a fost găsit vinovat de angajarea fictivă a soției sale galeze, Penelope, fapt care ce a condus la condamnarea lor pentru deturnarea de fonduri publice în iunie anul trecut.

Ziarul satiric Le Canard Enchainé a scris că Cécilia Sarkozy, așa cum era trecută pe atunci în acte, era plătită cu aproape 3.100 de euro pe lună pentru mai puțin de 76 de ore de muncă. Mai mult, publicaţia scrie că nu se poate găsi nicio dovadă că femeia ar fi avut vreo activitate la respectivul loc de muncă. „Niciun articol, nici cel mai mic raport, nici măcar una dintre numeroasele cărți despre fosta primă doamnă nu menționează slujba ei de asistent parlamentar al deputatului Puteaux”, a scris ziarul, citat de The Guardian.

Citeşte şi Procurorii cer pedeapsă cu închisoarea pentru Nicolas Sarkozy. Fostul preşedinte al Franţei poate ajunge după gratii

Anturajul lui Nicolas Sarkozy nu neagă că Cécilia Sarkozy ar fi fost angajată ca asistent parlamentar, dar au negat vehement acuzațiile că postul ar fi fost „fictiv”. „Contribuția profesională a Céciliei Sarkozy de-a lungul vieții politice a lui Nicolas Sarkozy, din 1988 până în 2007, este bine cunoscută public, așa cum demonstrează numeroasele articole de presă publicate pe această temă. A fost în mod deosebit foarte implicată la Neuilly-sur-Seine [unde era Sarkozy primar] și mai mult în circumscripția Hauts-de-Seine, unde soțul ei era deputat„, a declarat un membru al echipei lui Sarkozy presei franceze.

Când el [Sarkozy] a devenit ministru de interne în iulie 2002, ea a continuat să ajute la rezolvarea problemelor, ca parte a contractului de asistent parlamentar cu jumătate de normă, o slujbă pe care a ocupat-o nouă luni până în martie 2003”, a adăugat sursa. „A fost atât de implicată în munca ei încât chiar și-a gândit să candideze la alegeri”.