Modelul matematic de transmitere a coronavirusului. Cum poate fi ţinută sub control pandemia

Oamenii de ştiinţă americani au realizat un model matematic ce estimează răspândirea coronavirusului în Statele Unite. Calculele specialiştilor au fost influenţate de factori precum ratele de vaccinare, eficacitatea vaccinului și imunitatea în scădere după șase luni.

30 sept. 2021, 13:56
Modelul matematic de transmitere a coronavirusului. Cum poate fi ţinută sub control pandemia

Modelul matematic de transmitere a coronavirusului. Cercetătorii de la Școala de Medicină Icahn de la Muntele Sinai din New York au realizat un model matematic care a estimat răspândirea SARS-CoV-2 în Statele Unite, scriu jurnaliștii de la News Medical.

Modelul matematic de transmitere a coronavirusului

Citeşte şi Răzvan Cherecheş cere închiderea şcolilor: „Un singur copil asimptomatic transmite cu voioșie în jur”

Potrivit studiului, traiectoria pandemiei va depinde în mare măsură de nivelul imunității naturale și induse de vaccin. Imunitatea indusă de vaccin s-a bazat pe primirea uneia sau a două doze de vaccin Pfizer-BioNTech împotriva variantei Delta. Specialiștii americani au estimat că aproximativ 45% din populația SUA ar avea o doză de vaccin, iar 40% ar avea două doze până în august 2021. Prin urmare, până în octombrie 2021, au calculat o rată de vaccinare de 60% pentru o doză și aproximativ 50% pentru două doze.

Cercetătorii au inclus parametri din datele privind infecțiile zilnice și decesele din baza de date a coronavirusului Universității John Hopkins. Autorii studiului spun că indiferent de rata de transmitere, există o creștere exponențială a infectărilor la populația nevaccinată. Dacă virusul SARS-CoV-2 are o rată de transmisie ridicată, noile infecții ar fi semnificativ mai mari și ar fi necesară o rată de vaccinare de 200% pentru a controla pandemia.

Potrivit datelor colectate până în prezent, persoanele vaccinate au un risc mai mic de a se infecta. Astfel, modelele matematice sunt bazate pe estimările eficacității scăzute a vaccinului față de cea ridicată.

„În special, datorită numărului mai mare de persoane care au fost vaccinate în scenariile inițiale sau 200% din scenariile VR, infecțiile noi simptomatice de la persoanele vaccinate sunt proiectate să crească în octombrie 2021, dacă eficacitatea vaccinului este la niveluri scăzute sau inițiale”, spun realizatorii studiului medRxiv, potrivit AlephNews. 

Cu toate acestea, dacă ratele de vaccinare cresc, numărul cazurilor va scădea. Ratele de vaccinare ar avea, de asemenea, un impact asupra numărului de decese COVID-19. De asemenea, ratele mai mari de vaccinare ar ajuta la scăderea numărului deceselor.

Modelul matematic medRxiv nu a luat în considerare diferențele individuale dintre populație în diferite comunități și state. Prin urmare, în funcție de locul în care locuiește o persoană, numărul persoanelor vaccinate poate fi mai mic decât ceea ce este necesar pentru a obține imunitatea de turmă.

De asemenea, cercetătorii nu au luat în considerare modul în care anotimpurile au influențat răspândirea SARS-CoV-2. Începând cu anul precedent, cazurile de COVID-19 au crescut iarna comparativ cu vara. O tendință de sezonalitate poate avea un impact asupra estimărilor de cazuri ale modelului.

Din moment ce Delta a depășit Alpha și a devenit tulpină dominantă, echipa de cercetare a prezis numărul viitoarelor infecții cu tulpina Delta. Modelul și-a bazat, de asemenea, predicțiile pe ce nivel de protecție ar putea oferi vaccinul Pfizer-BioNTech față de varianta Delta. În cele din urmă, cercetătorii asigură că modelul poate fi aplicat altor vaccinuri și altor tulpini emergente de SARS-CoV-2.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii, precizări de ultim moment: certificatul verde va fi folosit peste tot, ca în Occident