Modificări importante la examenul de rezidenţiat. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Guvernul a aprobat, vineri, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre prin care se majorează cu 315 locuri cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar /universitar 2018-2019, de la 5.415 la 5.730 de locuri.

23 nov. 2018, 09:13
Modificări importante la examenul de rezidenţiat. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

Potrivit unui comunicat de presă al MS, actul normativ asigură respectarea dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările ulterioare, în sensul acordării posibilităţii de a intra la repartiţie şi a candidaţilor care la concursul de rezidenţiat din sesiunile precedente au fost declaraţi respinşi, deşi au obţinut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs.

„Dorim să facilităm accesul medicilor tineri pe piaţa muncii pentru că avem nevoie de specialişti care să ofere servicii medicale de calitate populaţiei, mai ales în zonele defavorizate, unde deficitul de medici este sensibil mai mare decât în celelalte zone ale ţării. De asemenea, prin decizia de astăzi, Guvernul urmăreşte şi stoparea migraţiei medicilor, fenomen care accentuează şi mai mult deficitul de personal medical de specialitate”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, se asigură un cadru cadru coerent instituţional care asigură formarea de specialişti în toate activităţile medicale necesare unui sistem sanitar adecvat la nevoile de servicii de sănătate.

Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg loc/post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz, şi de la care se va face salarizarea ca rezident.

Iniţial, Ministerul Sănătăţii publicase pe site un proiect de hotărâre de guvern care prevedea că numărul de locuri la rezidenţiat s-ar putea majora de la 5.415 la 5.715.