Modificări la Codul Penal privind actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani, care este considerat viol. S-a identificat riscul unor dezincriminări

Alina Gorghiu, ministra justiţiei, a declarat că Parlamentul va adopta un proiect de lege care vizează modificări la Codul Penal privind actul sexual al unei persoane majore cu un minor sub vârsta de 16 ani, care este considerat viol, deoarece au existat observaţii şi solicitări ale Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Ministerului Public şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) cu privire actul normativ adoptat de către Legislativ şi promulgat pe 10 iulie de către preşedintele Klaus Iohannis. În fapt, forma actuală a legii duce la riscul dezincriminării unor infracţiuni.

10 nov. 2023, 16:17
Modificări la Codul Penal privind actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani, care este considerat viol. S-a identificat riscul unor dezincriminări
Modificări la Codul Penal privind actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani, care este considerat viol. S-a identificat riscul unor dezincriminări

Modificări la Codul Penal privind actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani, care este considerat viol. „Ca atare, cred că e foarte bine venită modificarea acestui proiect, pentru că e nevoie de o îmbunătăţire a legii aplicabilă în mod real ca să ofere protecţie adecvată victimelor minore şi, cred eu, că după dezbaterea din Senat o să eliminăm orice fel de carenţă sau neconcordanţă care să permită interpretarea normei în favoarea abuzatorului sau vreo conduită care să poată să rămână nesancţionată de lege”, a spus Alina Gorghiu, citată de news.ro.

Aceasta a precizat că este vorba despre propunerea legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286 privind Codul penal, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a Legii audiovizualului nr. 504/2002 iniţiată de către senatorii PSD Robert Cazanciuc şi Diana Tuşa, care este înregistrată în procedură de urgenţă la Senat, prim for sesizat.

„Această lege, într-adevăr, a fost adoptată la nivel parlamentar, la finalul lunii iunie. S-a scris negru pe alb atunci că atunci când un adult întreţine acte sexuale cu un copil, acel act nu poate fi consimţit de copil. Cu toate acestea, parcursul parlamentar a fost destul de anevoios. În Senat a fost o formă, în Camera Deputaţilor a ieşit altă formă. Astăzi suntem în punctul următor – punctul în care Consiliul Superior al Magistraturii, împreună cu Ministerul Public, împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei, au identificat riscul unor dezincriminări şi au constatat toate aceste instituţii deficienţe ale legii. În plus şi societatea civilă a depus solicitări de modificare a acestei legi, astfel încât să nu riscăm dezincriminarea unor infracţiuni”, a anunţat Alina Gorghiu.

Ministra a mai explicat că Parlamentul este cel care trebuie să efectueze aceste modificări şi să vină cu aceste îmbunătăţiri la lege pentru că actul normativ promulgat de către şeful statului urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024: „Pentru că Parlamentul României este emitentul acestui act normativ, cea mai bună soluţie este ca tot Parlamentul să vină cu aceste îmbunătăţiri, legea despre care vorbim urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. În Senat ştiu că se va întâmpla săptămâna viitoare, dar e nevoie ca şi în Camera Deputaţilor, sunt convinsă că vom găsi înţelegere la toţi parlamentarii, subiectul victimelor minori fiiind unul foarte sensibil în societate. Deci trebuie corectat în timp util acest proiect legislativ”.

Citeşte şi: România, campioana Europei la numărul de mame minore. 45% din numărul total sunt la noi în țară: „Cea mai mică vârstă la o pacientă gravidă: 12 ani și 6 luni”

Senatorul PNL Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, preşedinte al Comisiei Juridice a Senatului, a explicat că proiectul iniţial care a devenit lege, prin promulgarea de la începutul lunii iulie de către preşedintele Klaus Iohannis, a fost adoptat într-o formă corectă la Senat, însă atunci când a ajuns la Camera Deputaţilor, for decizional, propunerea legislativă a fost adoptată într-o altă formă şi „actul final a dezincriminat infracţiuni extrem de importante”.

„Ce înseamnă legea consimţământului? Adică persoana care încalcă capacitatea de a se manifesta a unui copil, a unui minor, în sensul în care are 14 ani, 15 ani, nu poate face diferenţa privind consimţământul dacă e corect pentru un act sexual, chiar dacă nu este smuls cu violenţă, ci este smuls prin imposibilitatea acelei persoane de a se manifesta conştient. Adică nu are discernământul pentru a îşi manifesta consimţământul actului sexual şi a mers într-o variantă corectă din Senat. Această variantă chiar a fost lăudată de către marile ambasade pentru că era o lege care rezolva marile probleme – pornografia infantilă, a sexualităţii cu minori, a protecţiei minorilor faţă de astfel de lucruri abjecte. În Camera Deputaţilor s-a întâmplat ceva, nu ştim ce, trece peste măsura noastră de înţelegere şi actul final a dezincriminat infracţiuni extrem de importante”, a spus Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş.

Senatorul PNLa mai precizat că, în cazul în care legea va fi lăsată în forma în care este acum, atunci „foarte mulţi infractori periculoşi ar fi puşi în libertate sau foarte multe persoane trimise în judecată ar fi trimise acasă ca fiind nevinovate”.