Modificări la plata impozitelor din 2023. În unele cazuri vor creşte cu 50%

Impozitele pe proprietate vor creşte din anul 2023. În unele cazuri, impozitele vor fi majoratecu 50%. În marile oraşe se estimează ca majorarea să fie de circa 100 lei. 

11 oct. 2022, 15:45
Modificări la plata impozitelor din 2023. În unele cazuri vor creşte cu 50%

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a acordat, marţi, raport favorabil cu amendamente la OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor publice a fost majorată cu până la 50%. Marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 – 0,2%.

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 – 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a explicat liderul senatorilor PSD, Radu Oprea.

Decizia vine ca urmare a unei cereri a autorităţilor din oraşe şi municipii. Potrivit România TV, în 2023 se va păstra aceeaşi formulă de calcul pentru impozite, însă valorile vor fi mai mari. Majorarea va fi posibilă doar dacă consiliul local din fiecare localitate va lua această decizie.

Citește și: Premierul Ciucă anunţă creşterea cu 50% a impozitelor locale: „Decizia a fost luată în coaliţie”

Impozite mai mari din 2023 pentru români

Cele mai multe autorităţi locale iau în calcul majorarea taxelor şi impozitelor de anul viitor.

Citește și: Un nou impozit în România. Milioane de cetățeni sunt direct vizați

De exemplu, pentru o clădire din beton care are instalații de apă, canalizare, instalații electrice și de încălzire, pentru care în prezent costul impozitului este de 1.000 de lei, ar putea ajunge la 1.500 de lei.

Ordonanţa va intra în dezbaterea plenului Senatului, prima Cameră sesizată.