Modificări privind REPAUSUL săptămânal. Ce propune un deputat într-un proiect de lege

Un proiect de lege referitor la repausul săptămânal la care au dreptul salariaţii se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor. Iniţiativa aparţine unui deputat PNL, însă aceasta a fost respinsă de Senat, Camera fiind for decizional.  
Iulian Tudor
28 oct. 2015, 06:30
Modificări privind REPAUSUL săptămânal. Ce propune un deputat într-un proiect de lege

Deputatul PNL Cristian Horia a depus, la Parlament, un proiect de lege privind repausul săptămânal în luna mai a acestui an.

Repausul săptămânal nu poate fi mai mic de 24 de ore, care urmează unei perioade de repaus zilnic de 12 ore şi se acordă, de regulă, sâmbăta sau duminica„, se arată în propunerea legislativă iniţiată de deputatul PNL.

În expunerea de motive, parlamentarul invocă o directivă europeană şi susţine că modificarea legislativă permite angajatorilor de bună credinţă să plătească corect şi legal munca suplimentară şi, în plus, reduce tentaţia muncii „la gri”.

Prezenta iniţiativă legislativă este inspirată de realitatea cotidiană. În condiţiile creşterii costului vieţii, orice persoană încadrată legal în muncă doreşte, în primul rând, să câştige mai mulţi bani prin muncă suplimentară remunerată, dublu în condiţiile legiile.

În forma actuală a legii, munca suplimentară nu poate fi efectuată sâmbăta, întrucât codul muncii obligă la repaus săptămânal de minim 2 zile consecutive (art 137, Legea 53/2003). Astfel, în situaţia în care producţia o cere şi se lucrează suplimentar sâmbăta, muncitorii, pe lângă plata dublă ar trebui să fie liberi în ziua de luni. Aceasta anulează însăşi esenţa muncii suplimentare care are drept scop creşterea producţiei pe perioade limitate de timp. Ori scopul muncitorilor este să aibă câştiguri salariale sporite. Trebuie să amintim că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajatului.

Considerăm că modificarea legislativă permite angajatorilor de bună credinţă să plătească corect şi legal munca suplimentară. Permite companiilor româneşti să fie competitive pe piaţa europeană şi reduce tentaţia muncii la gri.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că drepturile angajatorilor nu sunt afectate, munca suplimentară putând fi efectuată, în condiţiile legii, numai cu acordul angajatului şi al sindicatului sau reprezentantului legal. În plus, se garantează plata dublă a orelor suplimentare efectuate şi plata integrală a obligaţiilor către stat pentru munca prestată„, se arată în expunerea de motive.

Guvernul nu susţine proiectul, susţinând că repausul săptămânal este deja reglementat în Codul Muncii: „Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica”; „Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.”

Proiectul de lege se află pentru avize şi raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Senatul a respins proietcul de aat normativ. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Vezi aici proiectul de lege

Citeşte şi expunerea de motive

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
De unde provin, de fapt, ouăle pe care le cumperi de la Lidl. Ce semnificație au codurile de pe ambalaj și de ce e obligatoriu să te uiți mereu pe etichetă
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
Playtech.ro
Românii care stau la curte, sfătuiţi de specialişti să pună CD-urile vechi în grădină. La ce ajută, de fapt
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Calculele pentru salarii și pensii. Anunț oficial de la Guvern
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită prezentatoare TV. Românii nu o vor uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă