Moise Guran acuză Digi24 de fake news privind norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl. „În capul cuiva de la Digi24 s-au fecundat niște neuroni și a ieșit ceva prostie extrem de radiantă”

Moise Guran a criticat în termeni duri Digi24, postul de televiziune cu care a colaborat în urmă cu mai mulţi ani, în condiţiile în care a răspândit informaţia potrivit căreia norul de fum cu particule radioactive de la centrala nucleară Cernobîl ar conţine "izotopi radioactivi", fapt care nu a fost confirmat de nicio autoritate din România şi nici la nivel european.

20 mai 2022, 10:38
Moise Guran acuză Digi24 de fake news privind norul de fum cu particule radioactive de la Cernobîl. „În capul cuiva de la Digi24 s-au fecundat niște neuroni și a ieșit ceva prostie extrem de radiantă”

Moise Guran s-a revoltat deoarece „o bună parte a presei din România s-a luat după Digi și bate câmpii”.

„În capul cuiva de la Digi24 s-au fecundat niște neuroni și a ieșit ceva prostie extrem de radiantă.

Nu numai că ANM nu zice nimic de niciun izotop radioactiv, nu numai că monitorizarea in timp real a Comisiei Europene (link in comentarii) arată că la Cernobîl radioactivitatea e normală, dar autoritățile române au dat un comunicat despre un nor care se mișcă (fără să spună nimic de izotopi radioactivi) pentru că pur și simplu o bună parte a presei din România s-a luat după Digi și bate câmpii. Aia cu izotopii e invenție pură. Da, a fost un incendiu de vegetație, dar atât! De ce să sperii lumea cu așa ceva?

Dă-i dezbateri la tv… că dom’le, au zis ucrainenii… Nu, n-au zis! De fapt, ei zic exact pe dos: „Ukraine told the International Atomic Energy Agency (IAEA) today that new wildfires in the area near the Chornobyl Nuclear Power Plant (NPP) *did not pose a radioactive* threat to people, Director General Rafael Mariano Grossi said.
Informing the IAEA about the occurrence of the wildfires, Ukraine said the gamma dose rate levels in the vicinity of the Chornobyl NPP were “not exceeding the reference levels”. (link in comentarii)

Cum să te joci cu așa ceva? Cum să nu verifici o astfel de știre?
WTF, Digi! Ce-ați devenit?!”, a scris Moise Guran pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Moise Guran îi cere lui Iohannis să decreteze starea de urgenţă: „Dacă nu acum, când mor oamenii pe holuri, atunci când?”

Moise Guran a reacţionat după ce ANM transmite că un nor de fum care conține izotopi radioactivi din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Autoritățile ucrainene au raportat miercuri că un incendiu a cuprins mai multe hectare de vegetație din zona de excludere.

Autorităţile din România au anunţat apoi că nu au fost înregistrate modificări ale radioactivităţii factorilor de mediu, în urma incendiului de litieră de pădure din apropiere de Cernobîl. Joi, tendinţa de deplasare a norului de fum era către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa şi nordul Mării Negre, iar din noaptea de joi spre vineri fumul se va deplasa spre estul Ucrainei şi sud-vestul Rusiei.

Ulterior, Digi 24 a eliminat sintagma „izotopi radiactivi”, recunoscând că poate astfel să genereze panică în rândul populaţiei.


 Citeşte şi: Bill Gates îşi deschide hotel de lux la Vatican. Pentru o săptămână de cazare îţi dai salariul pe jumătate de an