Moment crucial pentru aderarea la Schengen. Cum e afectată România de întâlnirea cancelarului Austriei cu președintele Bulgariei

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în Schengen, și ministrul său de Interne se află în Bulgaria, la Plovdiv, pentru a inspecta frontiera cu Turcia, unde Viena este de părere că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.

23 ian. 2023, 13:39
Moment crucial pentru aderarea la Schengen. Cum e afectată România de întâlnirea cancelarului Austriei cu președintele Bulgariei

Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a ajuns, luni, pe aeroportul din Plovdiv, împreună cu ministrul de Interne. Vizita e foarte importantă pentru România, având în vedere că Nehammer a intensificat dialogul cu țara vecină în ultima lună.

Moment crucial pentru aderarea la Schengen. Cum e afectată România de întâlnirea cancelarului Austriei cu președintele Bulgariei

Bulgarii sunt foarte optimiști că anul acesta e al lor și că vor reuși să intre în spațiul Schengen. În schimb, România nu a primit niciun semnal din partea Austriei că ar avea susținere pentru aderare.

Citește și Sondaj CURS: În ce instituții au românii încredere, în 2023. Președinția, cotată cu 16%. Cât de mulți mai speră la Spațiul Schengen

Karl Nehammer și ministrul Gerhard Karner merg luni la frontiera cu Turcia, unde Viena a anunțat că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.

Mesajul transmis de cancelarul austriac la sosirea în Bulgaria 

„Vizita mea de astăzi în Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria aici. Trebuie să punem frână cererilor de azil în toată Europa. Protecția frontierelor externe trebuie să fie prioritatea principală pentru Comisia UE”, a notat Nehammer într-o postare pe Twitter.

Oficialii austrieci au mai programat o vizită și la centrul regional l de coordonare al poliţiei de frontieră în apropiere de Elhovo, iar, după revenirea la Sofia, o întâlnire cu prremierul interimar bulgar Galab Donev.

Citește și Klaus Iohannis se implică în negocierile pentru Schengen. A vorbit la telefon cu preşedintele Austriei şi a retrimis ambasadorul la Viena: „Acest demers reprezintă un gest de deschidere a României”

Karl Nehammer a spus, înainte de vizita sa în Bulgaria, că Austria își menține poziția față de extinderea Schengen.

„Numărul mare de imigranţi ilegali arată că sistemul Schengen nu funcționează. Cât timp acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nu poate exista o extindere”, şi-a reafirmat cancelarul poziţia exprimată şi la sfârşitul anului trecut. Votul nu va fi schimbat în privința Schengen, rămâne în picioare”, a precizat Karl Nehammer înaintea vizitei în Bulgaria.

Austria îşi menţine dreptul de veto faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, a transmis sâmbătă cancelarul austriac înainte de a pleca, împreună cu ministrul său de interne, Gerhard Karner, spre Sofia.