Moment penibil la Ankara. Şefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan – VIDEO

Marţi a avut loc la Ankara o întâlnire între preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

07 apr. 2021, 12:42
Moment penibil la Ankara. Şefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan – VIDEO

Moment penibil la Ankara. Totuşi, în sala de şedinţe a avut un moment penibil, pentru că şefa Comisiei Europene, care era singura femeie între oficiali, nu a avut loc pe un scaun alături de cei doi bărbaţi.

Moment penibil la Ankara. Şefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, lăsată fără scaun la întâlnirea cu Erdogan

Pe filmare se vede cum Michel şi Erdogan se aşază pe cele două scaune alocate, în timp ce Von der Leyen pare nesigură în legătură cu locul unde ar trebuie să se aşeze. În cele din urmă i s-a oferit un loc pe o canapea aflată la câţiva metri distanţă, vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care ocupă un rang inferior în protocolul diplomatic obişnuit. „‘Eh’ este noul termen despre cum nu ar trebui să fie relaţia UE-Turcia”, a scris pe Twitter eurodeputatul german Sergey Lagodinsky, preşedintele delegaţiei PE în Comisia parlamentară comună UE-Turcia. El şi-a însoţit postarea cu hashtag-uri precum ‘daţi-i şi ei un loc’ sau ‘drepturile femeilor’.

Întrevederea oficialilor UE la Ankara fusese deja criticată în sine, pentru că a venit la două săptămâni după ce Erdogan a retras Turcia din tratatul internaţional pentru prevenirea violenţei împotriva femeilor, cunoscut şi drept Convenţia de la Istanbul. Aliaţii lui Erdogan au spus că decizia nu înseamnă un regres în privinţa drepturilor femeilor.

Cei trei lideri au stat de altfel împreună la fotografii, Von der Leyen în stânga lui Erdogan, iar Michel în dreapta, aceasta fiind reprezentarea standard a statutului lor. Numai apoi Von der Leyen s-a văzut lăsată la o parte, comentează Washington Post.

Acest video oficial al UE a fost filmat din spatele şefei CE, astfel că întregul moment este surprins din perspectiva sa. După întâlnire, Von der Leyen nu a făcut nicio referire directă la incident, dar şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia drepturilor femeilor în Turcia.

„Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenţia de la Istanbul”, le-a spus ea jurnaliştilor.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen vine cu o solicitare de urgență pentru țările din UE. Președinta Comisiei Europene vrea să grăbească procesul adoptării pașaportului Covid


loading...