Momentul erupției vulcanului Stromboli din Italia. Autoritățile au emis alertă portocalie de mișcări seismice

Vulcanul Stromboli din Italia a erupt duminică. Lava s-a scurs până în mare, iar momentul a fost surprins de un martor.

09 oct. 2022, 23:47

Nivelul de alertă legat de vulcanul Stromboli din Italia crește. Departamentul Protecției Civile a ordonat trecerea de la nivelul galben la nivelul portocaliu pentru situația vulcanului.

Creșterea determină consolidarea sistemului de monitorizare a vulcanilor și a legăturii informaționale dintre comunitatea științifică și celelalte componente și structuri operaționale ale Serviciului Național de Protecție Civilă. O situație de potențial dezechilibru al vulcanului persistă, explică Departamentul. De aceea, populația de pe insulă este invitată să se informeze și să respecte cu strictețe indicațiile oferite de autoritățile locale de protecție civilă.

Insula Eoli, unde este localizat vulcanul, face parte din municipiul Lipari, are puțin peste 400 de locuitori în afara sezonului.

Vulcanul Stromboli, situat în sudul Italiei, în largul coastei siciliene, este activ în mod constant cu erupții minore, adesea vizibile din multe puncte de pe insulă și din marea înconjurătoare, dând naștere poreclei insulei de Eoli „Farul Mediteranei”. Acesta a erupt aproape continuu din 1932.

Citește și Imagini terifiante după ce un vulcan a erupt. Sute de oameni, evacuaţi VIDEOCitește și Vulcanul Etna a luminat cerul cu explozii. Imagini ireale create de lava topită VIDEO