Momentul exact în care o celulă umană e infectată de noul coronavirus. Poza e de înaltă rezoluţie FOTO

În încercarea de a afla cât mai multe despre noul coronavirus, pentru ca apoi să găsească metode eficiente de a-l combate, cercetătorii chinezi au aplicat metode de criomicroscopie electronică şi au reuşit să surprindă momentul în care o celulă umană este infectată de noul coronavirus.

06 mart. 2020, 14:48

Într-o perioadă în care lumea continuă să lupte împotriva noului coronavirus, un grup de cercetători chinezi și-au adus partea lor de contribuție, publicând imagini cu momentul în care SARS-CoV-2 infectează o celulă umană. Această ultimă tulpină a coronavirusului împarte 80% din structura sa genetică cu SARS-CoV, care a provocat epidemia de sindrom respirator acut sever în 2003. Ambele atacă proteina ACE2, o enzimă care transformă hormonul angiotensinei, responsabil de constricția vaselor de sânge și creșterea ulterioară a tensiunii arteriale.

Citeşte şi Paznicul unui spital din Timişoara se apară de coronavirus cu masca de apicultor: Nu trece prin ea

O echipă de cercetători de la Universitatea Westlake, Hangzhou, a obținut imagini revelatoare despre cum se comportă ACE2 atunci când se leagă de proteina „spike” de pe suprafața coronavirusului. Cercetătorii au folosit tehnici de criomicroscopie electronică, care constau în înghețarea instantanee a soluțiilor proteice și bombardarea lor cu electroni pentru a obține proiecții bidimensionale, care pot fi apoi combinate prin intermediul unui computer.

Imaginile rezultate, publicate în revista Science, ne permit să vedem la rezoluție înaltă cum virusul infectează o celulă umană. Cercetătorii speră că depistarea acestui mecanism va ajuta la găsirea unor metode care să combată virusul.