Monia Iacob Ridzi joacă în piesa de teatru Puzzle alături de alte şapte deţinute de la Penitenciarul Gherla VIDEO

Trupa de teatru "Morgana” a Penitenciarului Gherla a susţinut, într-o sală a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, premiera spectacolului "Selfie”, în care joacă opt deţinute, printre care şi fostul deputat Monica Iacob Ridzi.

06 oct. 2016, 08:04
Monia Iacob Ridzi joacă în piesa de teatru Puzzle alături de alte şapte deţinute de la Penitenciarul Gherla VIDEO

Spectacolul ”Selfie” este realizat în parteneriat cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca, scenariul şi regia fiind semnate de Andreea Iacob, iar din distribuţie fac parte opt deţinute ale Secţiei Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, printre care şi fostul deputat Monica Iacob Ridzi.

Aceasta face parte din Trupa de teatru „Morgana” a Penitenciarului Gherla şi îşi ispăşeşte, din februarie 2015, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

La premiera ”Selfie”, care a avut loc miercuri seara la sala „Euphorion“ a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, regizorul Andreea Iacob nu a permis accesul presei, deşi atât Teatrul Naţional, cât şi Penitenciarul Gherla au trimis un comunicat în care anunţau evenimentul. 

Spectacolul a început cu 15 minute întârziere faţă de ora anunţată, zeci de spectatori fiind lăsaţi să aştepte afară deşi sala era goală, Iacob declarând că spectacolul începe când vrea ea.

Potrivit comunicatului, scenariul piesei ”Selfie” este unul original, ”creat pe baza unor poveşti reale din viaţa femeilor din distribuţie, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci şi împărtăşind cu spectatorii fragmente, imagini şi stări din istoria familiilor lor”.

”Astfel, spectacolul va reuni, ca un puzzle, fire din viaţa bunicilor şi a copiilor acestor femei, poveşti-oglindă din trecutul şi din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieţi. Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din anul 2009, cu scopul de a diversifica activităţile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar şi de a crea un liant între aceste persoane şi cele de afară“, se arată în comunicatul citat.

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că acest spectacol este o producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, iar montarea va intra în repertoriul teatrului şi va avea mai multe reprezentaţii, ”Teatrul Naţional Cluj-Napoca devenind prima instituţie profesionistă din România care îşi asumă un astfel de demers comunitar”.

Florentina, una dintre deţinutele care joacă în spectacol, singura din trupă care a acceptat să vorbească presei despre experienţa de a fi actriţă, a declarat că a juca pe o scenă este ceva ce nu a făcut niciodată.

Noi nu vorbim în cadrul spectacolului, doar interpretăm. Vocile noastre se aud înregistrate, au fost înregistrate înainte, asta şi-a dorit regizorul, scenariul este pregătit de Andreea Iacob pe baza poveştilor deţinutelor, este un colaj cu fragmente din viaţa noastră. Ne-a întrebat de prima dată şi ce am spus asta s-a înregistrat. E ceva ce nu am făcut niciodată, toate aveam emoţii. Mă simt pe scenă ca în copilărie, trăiesc ce am trăit acum 20 de ani, acele momente care au fost şi sunt de neuitat. Mă ajută foarte mult toate momentele şi tot ceea ce trăiesc, ţinând cont că nu am văzut niciodată o piesă de teatru şi nu am fost într-un teatru niciodată. Mă ajută să îmi fie mai uşor”, a spus Florentina.loading...