Monica Iacob Ridzi a fost eliberată. Prima REACŢIE a fostului ministru după ce a ieşit din închisoare UPDATE

Magistraţii Tribunalului Cluj au luat decizia de a o elibera condiţionat pe Monica Iacob Ridzi, după aproape trei ani petrecuţi în închisoare. La auzul veştii, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a izbucnit în plâns.  

21 nov. 2017, 21:34
Monica Iacob Ridzi a fost eliberată. Prima REACŢIE a fostului ministru după ce a ieşit din închisoare UPDATE

UPDATE Monica Iacob Ridzi a ieşit pe poarta penitenciarului puţin înainte de ora 19.00.

Ea a declarat că a fost o perioadă grea şi că abia aşteaptă să-şi vadă cei doi copii care o aşteaptă acasă.

„Încă nu reușesc să realizez, este un moment așteptat atât de mine, cât și se familia mea, în special de cei doi copii foarte mici, extrem de afectați, care și ei au fost condamnați, în ultimii aproape trei ani, să trăiască fără mamă. Este o mare bucurie că pot, în sfârșit, să ajung acasă lângă ei, abia aștept să îi strâng în brațe și să le spun că mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă”, a afirmat Monica Iacob Ridzi.

Ea a mai spus că spera să fie liberată condiționat.

„Îndeplinesc toate condițiile pentru a fi liberată condiționat, a fost o decizie pe care am sperat să o primesc până în ultima clipă, că și eu voi fi tratată la fel ca toți ceilalți deținuți. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat. Pe lângă cei aproape trei ani, peste 1.000 de zile de detenție executate zi la zi, am prestat și activități lucrative, am beneficiat și de zile câștig obținute prin efectul Legii nr. 169/ 2017. Precizez că în momentul când legea a intrat în vigoare, eu executasem deja integral fracția prevăzută de lege pentru a beneficia de liberarea condiționată. În acest moment, cu zilele executate și cu zilele obținute prin efectul legii, am patru ani din cinci considerați executați, mult mai mult decât prevede legea pentru a fi liberată condiționat”, a menționat fostul ministru.

La rândul său, soțul acesteia, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani, a spus că e o bucurie foarte mare pentru copii că mama lor se întoarce acasă.

„E normal să fiu emoționat după atâta timp. E o încărcătură extraordinară. Ultima perioadă a fost foarte grea, mai ales pentru cei mici, pentru că ei au fost cei mai afectați, dar și pentru toată familia și pentru ea. Le-am spus copiilor că mami vine acasă, s-au bucurat foarte tare”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.


UPDATE Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, care a executat doi ani şi opt luni din pedeapsa de cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu a fost eliberată condiţionat. 

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, dar din cauza stării sale de sănătate a fost transferată, în 2 martie, în baza unei solicitări de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava. Ulterior, ea a fost reîncarcerată la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

În 26 martie 2015, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a depus o cerere, care a fost înregistrată la Tribunalul Ilfov, pentru întreruperea executării pedepsei, motivând că suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie. Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

De asemenea, în 28 mai 2015, soţul Monicăi Iacob Ridzi, primarul din Petroşani de la acea vreme, Tiberiu Iacob Ridzi, anunţa că a depus o cerere de graţiere în numele soţiei sale, document în care au fost invocate atât starea de sănătate a acesteia, cât şi situaţia celor doi copii ai cuplului. Monica Iacob Ridzi a invocat în cererea de a părăsi Spitalul Penitenciar Jilava faptul că are doi copii, respectiv o fetiţă de un an şi şapte luni şi un băiat în vârstă de cinci ani. În susţinerea cererii de graţiere, fostul ministru a depus mai multe documente, între care şi o dovadă că suferă de o boală hematologică, iar din cauza imunităţii scăzute, orice infecţie pe care ar putea să o ia în penitenciar i-ar putea fi fatală.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a respins cererea de graţiere formulată de fostul ministru Monica Iacob-Ridzi.

În octombrie, Judecătoria Gherla a admis cererea depusă de Monica Iacob Ridzi privind eliberarea condiţionată. Potrivit motivării magistraţilor Judecătoriei Gherla, Monica Iacob Ridzi nu a fost sancţionată disciplinar, a muncit şi s-a achitat de sarcinile primite, astfel că a câştigat 237 de zile prin muncă.

„Instanţa reţine că din procesul verbal întocmit de comisia de liberare condiţionată din Penitenciarul Gherla, reiese că Monica Iacob Ridzi execută o pedeapsă de 5 ani (adică 1.826 de zile). A executat până în 24 octombrie 2017 un număr de 1.367 zile închisoare. Pentru a putea beneficia de liberare condiţionată, ea trebuie să execute 2/ 3 din pedeapsă, adică 1.217 zile închisoare. Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar, a muncit şi s-a achitat de sarcinile primite, astfel că a câştigat 237 de zile prin muncă, a avut o comportare regulamentară şi a dat dovezi de îndreptare. A elaborat lucrarea, care are caracter ştiinţific, iar în timpul detenţiei a absolvit un curs de calificare pentru ocupaţia decu media 10. Pentru rezultate bune a fost recompensată de 25 de ori”, se arată în motivare, potrivit Mediafax.

Magistraţii au mai ţinut cont în decizia luată de faptul că Monica Iacob Ridzi a depus la dosar acte ce atestă că suferă de mai multe boli, faptul că are doi copii minori, grav afectaţi de lipsa mamei, dar şi acte medicale care atestă că mama sa are o stare medicală precară, iar tatăl său este decedat.

„Instanţa a mai reţinut că Monica Iacob Ridzi a fost receptivă la activităţile cultural-educative, a fost membră a unei trupe de teatru din penitenciar şi a participat la mai multe spectacole cu această trupă. De asemenea, a participat la redactarea unei reviste din penitenciar”, se mai arată în motivare.

De asemenea, magistraţii au arătat că fostul ministru al Tineretului a decis pe propria răspundere şi pe riscul ei să lucreze pentru a obţine zile câştigate prin muncă, deşi suferă de 15 afecţiuni. Astfel, Ridzi a lucrat la început 5 luni la curăţenie în interiorul Penitenciarului şi de un an şi jumătate lucrează la deservire, la servirea mesei.

„Este o muncă fizică. Lucrează 10 ore pe zi”, se precizează în documentul Judecătoriei Gherla.


loading...