Monica Macovei cere DEMISIA lui Toni Greblă de la CCR

Monica Macovei, liderul Asociaţiei M10, cere demisia lui Toni Greblă din funcţia de judecător al CCR, după ce acesta a fost pus sub urmărire penală de procurorii DNA. 

22 ian. 2015, 12:58
Monica Macovei cere DEMISIA lui Toni Greblă de la CCR

„Toni Greblă trebuie să demisioneze astăzi de la Curtea Constituțională. Aducerea cu mandat la DNA a judecătorului Grebla a subminat încrederea publică în CCR.

Curtea Constituțională este o instituție cheie a statului și orice acuzație de corupție la adresa unui judecător al Curții afectează grav credibilitatea acesteia. Este irelevant dacă judecătorul Toni Greblă este acuzat de fapte de corupție pe care le-ar fi comis când era senator PSD, înainte de a fi propus și votat de PSD judecător la CCR„, scrie Macovei pe Facebook. 

Potrivit acesteia, potrivit informațiilor oficiale ale DNA, Toni Grebă s-a aflat într-o situație de incompatibilitate cu calitatea de judecător al CCR, pentru că ar fi exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat, administrator şi director general, direct sau prin interpuşi.

„Potrivit Legii 47/1992, de funcționare a Curții Constituționale, mandatul de judecător încetează în situțațiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcției de judector mai mult de 6 luni (art 67 alin 1 punct b).

În spațiul public au apărut deja întrebări legate de modul în care a votat judecătorul Toni Greblă în sesizări de neconstituționalitate decise de Curtea Constituțională. Prezența judecătorului Greblă, suspectat de fapte de corupție, la ședințele și deciziile Curții creează suspiciuni privind motivația votului său și neîncrederea în deciziile adoptate.

De asemenea, prezumția de nevinovăție este greșit invocată pentru a-l păstra încă judecător la CCR, pentru că o persoană cu funcții publice (parlamentar, ministru, magistrat etc) trebuie să plece imediat din acea funcție pentru a reduce din răul facut prin reducerea încrederii publice în instituții.

Prezumția de nevinovăție se referă doar la sistemul judiciar: procurorii și judecătorii implicați în anchetarea sau judecarea unei persoane nu au voie să se pronunțe asupra vinovăției acelei persoane până la finalizarea procesului penal.

Dar judecătorul Greblă trebuie să plece acum, pe ușa din dos, pentru că nu exista dreptul de a fi judecător la CCR sau de a avea o alta funcție publică, dar există dreptul opiniei publice la instituții corecte și credibile, pentru că deciziile lor le afectează viața”, mai precizează Macovei.