Monica Macovei cere DEMISIA ministrului de externe, Bogdan Aurescu

Europarlamentarul Monica Macovei şi Adrian Papahagi cer demisia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, calificând "o gafă diplomatică fără precedent" faptul că acseta i-a oferit ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, o broșură pe a cărei copertă era prezentată harta Franței, acoperită de steagul Germaniei.

11 mart. 2015, 14:39
Monica Macovei cere DEMISIA ministrului de externe, Bogdan Aurescu

Monica Macovei şi Adrian Papahagi cer, intr-un comunicat de presă, demisia lui Bogdan Aurescu.

„Ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a comis o gafă diplomatică fără precedent. A oferit ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier o broșură pe a cărei copertă era prezentată harta Franței, acoperită de steagul Germaniei.

Dincolo de această rușinoasă eroare, broșura editată de Agerpres este în sine o gafă diplomatică. Între coperțile sale, cei 135 de ani de relații diplomatice româno-germane debutează în 1971, iar primele pagini prezintă imagini cu dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, cu aerul deplinei normalități.

Realizarea acestei broșuri este un festivism gratuit și ridicol. Din cei 135 de ani invocați în broșură, mulți sunt greu de celebrat, din cauza războaielor mondiale, divizării Germaniei și dictaturilor care au subjugat cele două state. O relație diplomatică modernă între România și Germania, țări aflate într-un punct maxim al colaborării politice și economice, nu are nevoie să recupereze festivist istoria dictaturilor de dinainte de 1989″, se arată în comunciat.

M10 consideră că Bogdan Aurescu a dat dovadă de „o gravă lipsă de profesionalism dacă a oferit broșura fără să o parcurgă înainte, sau de o la fel de gravă lipsă de discernământ dacă, după ce a parcurs-o, a acceptat să o ofere omologului său german”.

„Imaginea pe care a oferit-o lumii întregi este cea a unui sistem diplomatic neprofesionist și incapabil să se desprindă de epoca Ceaușescu. Cerem așadar demisia de onoare a ministrului Aurescu și sancționarea tuturor celor care, la Agerpres și în cadrul MAE, au cheltuit banul public concepând și promovând această broșură rușinoasă„, susţin Monica Macovei şi Adrian Papahagi.

O broşură pe coperta căreia era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei a fost oferită la Bucureşti ministrului german de Externe, pentru a marca 135 de ani de relaţii diplomatice.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a cerut scuze omologului sau german, Frank-Walter Steinmeier, spunând că broşură primită în dimineaţă respectivă conţinea o „regretabilă eroare tehnică”, potrivit Der Spiegel.

Steinmeier a călătorit în România, luni, pentru a vorbi despre situaţia din estul Ucrainei și rolul NATO.

„În contextul aniversării în anul în curs a 135 ani de relaţii diplomatice între România şi Germania, Agerpres a iniţiat editarea unei broşuri, conţinând  imagini şi articole de arhivă realizate de agenţia naţională de presă despre relaţiile bilaterale româno-germane. 

Dintr-o regretabilă eroare tehnică, exclusiv pe coperta broşurii, tipărită într-un singur exemplar pus la dispoziţia MAE în această dimineaţă, a fost imprimat conturul hărţilor României şi Franţei, aceasta din urmă fiind acoperită de steagul Germaniei”, se arată în comunicatul MAE remis România TV.

Citeşte şi: Gafa diplomatică la MAE: Ministrul german de Externe a primit o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

Totodată, Ministerul român de Externe a precizat că şeful diplomaţiei germane nici nu a observat eroare.

„Ministrul de externe german i-a transmis omologului român că nu apreciază că situaţia în cauză este de natură să producă vreun efect sau să creeze vreo problemă în relaţiile bilaterale, până la semnalarea acesteia de către omologul român ea nefiind remarcată”, se precizează în comunicat.