Monica Macovei: Klaus Iohannis nu prea s-a ţinut de promisiunile din campania electorală

Monica Macovei a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în turul doi la alegerile prezidențiale, nu și-a ținut promisiunile din campanie.
Ionela Marcu
20 sept. 2015, 17:09

"Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el", a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că "politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți". "Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția", a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

"Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate", a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. "Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari", a explicat Macovei.

"Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)", a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că "asta este viața, așa se întâmplă".

"Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici", a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

„Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el”, a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că „politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți”. „Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția”, a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

„Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate”, a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. „Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari”, a explicat Macovei.

„Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)„, a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că „asta este viața, așa se întâmplă”.

Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici”, a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări