Monica Macovei: Klaus Iohannis nu prea s-a ţinut de promisiunile din campania electorală

Monica Macovei a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în turul doi la alegerile prezidențiale, nu și-a ținut promisiunile din campanie.
Ionela Marcu
20 sept. 2015, 17:09

"Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el", a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că "politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți". "Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția", a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

"Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate", a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. "Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari", a explicat Macovei.

"Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)", a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că "asta este viața, așa se întâmplă".

"Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici", a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

„Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el”, a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că „politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți”. „Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția”, a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

„Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate”, a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. „Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari”, a explicat Macovei.

„Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)„, a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că „asta este viața, așa se întâmplă”.

Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici”, a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Planta care te scapă de mirosurile neplăcute din bucătărie. Ajută la creșterea calității aerului din încăpere și are un aspect plăcut
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Mașină ciudată prin București. Are peste zeci de ani vechime dar arată ca din viitor
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Ce conțin pachetele cu alimente, în 2025. O nouă categorie de români poate beneficia de acest ajutor de la stat
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MrBeast intră în cursa pentru achiziționarea TikTok în SUA
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!