Monica Macovei: Raportul Comisiei Europene confirmă că MCV trebuie continuat

Raportul MCV prezentat miercuri confirmă că acest mecanism european trebuie să continue până când reformele din justiţie şi anticorupţie sunt ireversibile, afirmă europarlamentarul Monica Macovei într-o declaraţie de presă, citată de Agerpres.

28 ian. 2015, 18:30
Monica Macovei: Raportul Comisiei Europene confirmă că MCV trebuie continuat

„Raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, publicat astăzi, indică puncte slabe în funcţionarea justiţiei şi faptul că Parlamentul apără corupţii, incompatibilii şi alţi demnitari anchetaţi penal. Parlamentul nu a soluţionat rapid cererile procurorilor de ridicare a imunităţii politicienilor. Tot Parlamentul a întârziat foarte mult încetarea mandatelor pentru parlamentarii incompatibili şi nu a aplicat deciziile Curţii Constituţionale”, susţine Monica Macovei.

Europarlamentarul, fost ministru al Justiţiei, afirmă, totodată, că „Avocatul Poporului nu a acţionat în interesul oamenilor şi nu a contestat ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională, deşi acestea erau evident neconstituţionale”.

„Numirea noului şef la DIICOT trebuie să se facă printr-o procedură transparentă de selecţie, iar noul şef trebuie să fie o persoană competentă. Practica judiciară neunitară din instanţele judecătoreşti din România indică inconsecvenţă. Această bilă neagră este în curtea CSM. Aşa cum atrag atenţia încă din 2005, atâta vreme cât practica judiciară nu este unitară, românii nu vor avea încredere în justiţie, pentru că justiţia trebuie să fie predictibilă, şi nu o loterie”, subliniază Macovei.

Ea susţine, de asemenea, că prin raportul MCV „Comisia Europeană atrage atenţia Guvernului României că fenomenul corupţiei generalizate impune o abordare mai sistematică”.

RAPORT MCV: S-au făcut progrese, dar corupţia rămâne o problemă în România

„Cu alte cuvinte, corupţia generalizată trebuie combătută sistemic, pentru că aceasta creează o realitate paralelă şi strâmbă, ca în oglinzile în care imaginea, respectiv realitatea, este deformată. Toate aceste critici din raportul MCV sunt reale şi românii le simt pe pielea lor în fiecare zi. Iar buzunarele lor sunt golite de politicieni corupţi care îi fură şi îi mint. Un politician responsabil nu poate avea decât obiectivul rezolvării acestor probleme grave şi al respectării promisiunilor pe care România le-a făcut în 2007 când a intrat în Uniunea Europeană. De aceea, ridicarea MCV nu poate fi un obiectiv politic în sine, cum a spus, de altfel, astăzi şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunţând că monitorizarea europeană va continua”, adaugă Monica Macovei.