Reacţiile politicienilor după apelul lui Tăriceanu: Transformă Parlamentul într-un birou de luptă împotriva DNA. E un abuz

Europarlamentarul Monica Macovei, președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu şi vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, au reacţionat, luni, după ce președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut un apel către parlamentari "să refuze a se mai pronunța în vreun fel, până la finalul legislaturii, asupra cererilor venite de la DNA".

17 oct. 2016, 09:52
Reacţiile politicienilor după apelul lui Tăriceanu: Transformă Parlamentul într-un birou de luptă împotriva DNA. E un abuz

Europarlamentarul Monica Macovei susține că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cere în mod abuziv blocarea activității DNA.

„Călin Popescu-Tăriceanu intervine brutal în activitatea DNA, instituție a statului, atunci când cere ca Parlamentul să nu mai discute nicio solicitare de ridicare a imunității venite de la procurorii anticorupție până după alegerile parlamentare. Tăriceanu încalcă în mod evident separația puterilor în stat, cerând ca o instituție politică, Parlamentul, să blocheze activitatea DNA, o instituție care face parte din sistemul judiciar, și să împiedice judecătorii să judece dosarele instrumentate de DNA. Ceea ce face Tăriceanu, postând cererea sa de sabotare a activității DNA pe pagina oficială a Senatului României, este un abuz și o confiscare a instituției pe care o conduce prin numire politică”, a scris Monica Macovei, pe Facebook.

Vicepreședintele PNL Raluca Turcan susține că președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, transformă Parlamentul într-un birou de luptă împotriva DNA și solicită PSD să se poziționeze față de acest demers.

„Tăriceanu transformă Senatul și Parlamentul României într-un birou de luptă împotriva DNA. Dl Tăriceanu își devoalează intențiile de poziționare față de instituțiile din justiție și după perioada alegerilor. Este evident pentru toată lumea că bătălia împotriva justiției, că susținerea corupției au devenit mult mai importante și mai presante pentru dl Tăriceanu decât interesul public, așa cum ar trebui să facă al doilea om în statul român și un om care își dorește în continuare să reprezinte cetățenii în Parlament”, a declarat Turcan, luni, după ședința Comisiei de unificare a PNL, potrivit Agerpres.

Liberalii le cer social-democraților, potrivit Ralucăi Turcan, să se poziționeze față de demersul șefului Senatului.

„PNL solicită public PSD să se poziționeze pe acest demers al președintelui Senatului, să vedem de ce parte se situează PSD-ul, dacă va fi lângă umărul dl Tăriceanu împotriva justiției pentru blocarea acțiunilor DNA și pentru o protecție a oamenilor politici cu sfidarea interesului public sau va fi de partea bunei funcționări a instituțiilor statului. Așteptăm reacția președintelui Dragnea, a liderilor PSD în Parlamentul României pentru a vedea și cetățenii României de ce parte se situează”, a completat vicepreședintele PNL.

Raluca Turcan a menționat că liberalii fac apel și la tinerii din ALDE să susțină PNL. „Facem un apel către toți tinerii și membri de partid sau simpatizanții ALDE care gândesc altfel față de dl Tăriceanu, care își doresc o Românie dreaptă, o justiție care să funcționeze și să ofere un regim egal demnitarilor și simplilor cetățeni să vină alături de PNL, să susțină PNL. Noi considerăm și suntem convinși că bătălia la viitoarele alegeri nu este despre funcții în Parlament sau despre locuri pentru o persoană sau alta, bătălia este despre viitorul României, despre direcția în care o va lua justiția, despre modul în care instituțiile statului vor funcționa și cum ne vom raporta noi la partenerii internaționali”, a arătat Raluca Turcan.

Președintele executiv al PMP, Valeriu Steriu, consideră că apelul către parlamentari al președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prin care le cere să refuze să se mai pronunțe pe cererile DNA până la finalul legislaturii, are mai degrabă „rațiuni electorale”.

„Nu pot fi de acord. Traian Băsescu a reformat sistemul, am admirat, chiar dacă nu eram coleg de partid cu dânsul, modul în care statul de drept și-a intrat în funcție în ultimii ani. Cred că în continuare justiția trebuie sprijinită și cred în continuare că toate aceste măsuri care ajung la Parlament, unde în paranteză fie spus, din păcate, Constituția le trimite și nu ar trebui să decidă Parlamentul dacă o arestare trebuie să aibă loc sau nu. Tocmai de aceea, e probabil ca acest apel să țină mai degrabă din rațiuni electorale, de a reuși să strângă domnul Tăriceanu electoratul pe această zona anti-justiție”, afirmă Valeriu Steriu, luni, pentru RFI.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut duminică un apel către parlamentarii din ambele Camere „să refuze a se mai pronunța în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”.

Citeşte şi: CSM a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu