Baroul Bucureşti va discuta pe 23 august cererea de scoatere a lui Victor Ponta din avocatură

Europarlamentarul Monica Macovei a cerut decanului Baroului București excluderea lui Victor Ponta din avocatură, invocând faptul că acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de 'doctor în drept', titlu care i-a fost retras. baroul Bucureşti va discuta această solicitare pe 23 august.

02 aug. 2016, 08:35
Baroul Bucureşti va discuta pe 23 august cererea de scoatere a lui Victor Ponta din avocatură

UPDATE Ion Dragne, şeful Baroului Bucureşti, a anunţat că a primit solicitarea Monicăi Macovei şi că aceasta va fi discutată în şedinţa din 23 august.

„Este vorba despre o cerere făcută în completarea alteia, depusă anul trecut. Baroul a formulat la acel moment o cerere la Ministerul Educaţiei pentru a se comunica dacă s-a emis un ordin de retragere a titlului de doctor. Atunci a fost transmis un răspuns din partea ministerului prin care se comunica că nu există un astfel de ordin. Sesizarea respectivă (n.r. făcută de Monica Macovei) o să intre pe agenda Consiliului Baroului Bucureşti pe data de 23 august.

Consiliul va decide prin vot dacă sunt documente suficiente şi dacă toată lumea este lamurită sau dacă se va desemna un raportor, în cazul în care sunt necesare verificări suplimentare, de exemplu, dacă ordinul a fost sau nu comunicat, dacă a fost sau nu contestat sau suspendat. Este posibil să cerem şi punctul de vedere al avocatului (n.r. Victor Ponta) sau chiar să fie invitat pentru a uza de dreptul la apărare. Daca va aprecia, consiliul o va invita şi pe autoarea cererii (n.r. Monica Macovei)”, a declarat Ion Dragne, decanul Baroului Bucureşti, citat de Mediafax.

 

„Vă solicit excluderea imediată din Baroul București a domnului Victor Viorel Ponta, întrucât acesta a dobândit calitatea de avocat fără examen, ca titular al diplomei de ‘doctor în drept’. Titlul de doctor i-a fost retras de ministrul Educației, pe baza deciziei definitive că lucrarea a fost plagiată, astfel încât dl Ponta nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat”, afirmă Monica Macovei în solicitarea adresată decanului Baroului București.

Europarlamentarul reamintește că, în ianuarie 2015, a mai solicitat în scris Baroului București excluderea lui Victor Ponta din profesie „după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de ‘renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București’, însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea din București să accepte sau nu ‘renunțarea’ la titlul de doctor în drept”.

„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea”, conchide Macovei, scrie Agerpres.