Monica Macovei vrea suspendarea lucrărilor Comisiei de revizuire a Constituţiei

Eurodeputatul PDL Monica Macovei susţine că suspendarea lucrărilor Comisiei pentru revizuirea Constituţiei este "singura soluţie pentru a evita dezastrul pregătit de USL", ea afirmând că membrii acestei Comisii lucrează împotriva democraţiei din România.

11 iun. 2013, 16:21
Monica Macovei vrea suspendarea lucrărilor Comisiei de revizuire a Constituţiei

Suspendarea lucrărilor Comisiei de revizuire a Constituţiei este singura soluţie pentru a evita dezastrul pregătit de USL Comisia de revizuire a Constituţiei a demonstrat în cele cinci şedinţe pe care le-a avut că lucrează împotriva democraţiei în România. Astfel, Comisia a adoptat prevederi care urmăresc, între altele: anularea principiului separaţiei puterilor în stat; eliminarea suveranităţii poporului clar definită în prezent la articolul 2 alin 1 prin stabilirea pragului de 30% pentru referendum şi ignorarea referendumului în care românii a spus că vor maximum 300 de parlamentari şi o singură Cameră„, afirmă Macovei într-un comunicat remis agenţiei Mediafax.

Ea precizează că membrii Comisiei au adoptat amendamente care vizează acordarea în fapt a imunităţii totale pentru miniştri, care nu mai pot fi urmăriţi penal decât dacă majoritatea care susţine Guvernul în Parlament este de acord prin vot (aceeaşi majoritate care i-a votat miniştri).

Potrivit lui Macovei, prevederile adoptate de Comisie vizează şi obstrucţionarea justiţiei şi presiuni asupra procurorilor sau altor persoane din sistemul judiciar, care pot fi chemate la ordine în Parlament, blocarea oricărei inţiative de a organiza un referendum pe chestiuni de interes general, prin introducerea prevederii că trebuie acordul majorităţii Parlamentului pentru organizarea referendumului.

Comisia doreşte, mai susţine Macovei, puteri sporite pentru Parlament, „care preia puterea în funcţionarea statului şi se situează deasupra celorlalte puteri” precum şi imposibilitatea dizolvării Parlamentului, prin condiţionarea dizolvării de decizia a 2/3 din Parlament.

USL a minţit populaţia în campania electorală pentru că nu a spus ce modificări vrea să aducă Constituţiei. De fapt, vrea să îşi facă o Constituţie în interesul politicienilor PSD, PNL, PC, şi nu pentru cetăţeni.

Atrag din nou atenţia că orice prevedere introdusă în Constituţie care nu respectă rezultatul referendumului valid din 2009, adică nu respectă suveranitatea poporului exprimată prin referendum, aşa cum prevede articolul 2 din Constituţie, este neconstituţională. Voinţa poporului este ca Parlamentul să aibă o singură Cameră şi maximum 300 de parlamentari.

Singura soluţie este suspendarea lucrărilor Comisiei de revizuire: USL să propună ca preşedinte al acestui for un specialist în drept constituţional, să se stabilească o consultare permanenta cu experţi constituţionalişti din alte state UE şi cu Comisia de la Veneţia şi să se reia consultarea cu societatea civilă, care a fost făcută de formă„, mai susţine Macovei.

Citeşte şi Antonescu, nemulţumit de votul PSD în Comisia de revizuire: Ceauşescu era destul de de dreapta