Monica Pop, despre incinerarea lui Nicolaescu: La crematoriu se face slujbă. Există preot acolo

Cineastul Sergiu Nicolaescu, care a încetat din viaţă, joi dimineaţă, la Spitalul Elias din Bucureşti, va fi sâmbătă incinerat, însă, potrivit preoţilor, nu va putea avea o slujbă religioasă. Prof. dr. Monica Pop a declarat însă vineri, la România TV, că marele regizor va beneficia de o slujbă religioasă la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti.

04 ian. 2013, 09:30
Monica Pop, despre incinerarea lui Nicolaescu: La crematoriu se face slujbă. Există preot acolo

Nu este adevărat că nu se face slujbă. Am fost în urmă cu câteva luni la o actriţă care a plecat dintre noi şi care a fost incinerată la Vitan Bârseşti şi s-a ţinut slujbă. Există acolo un preot specializat care ţine o mică slujbă. Nu e adevărat că nu se ţine slujbă”, a spus Monica Pop.

Sergiu Nicolaescu i-a mărturisit de mai multe ori directoarei Spitalului de Oftalmologie că vrea să fie incinerat după moarte.

„Contextul în care am discutat despre incinerare cu Sergiu Nicolaescu a plecat de la o discuţie despre donarea de ţesuturi şi organe. În acest context am vorbit cu dânsul despre felul în care pleacă de pe această lume o persoană şi întodeanuna mi-a spus acelaşi lucru, că dânsul vrea să fie incinerat. Eu cred că fiecare om are dreptul să îşi hotărască soarta şi niciun om, nimeni, nu are dreptul să judece şi nici să spună ceva negativ vizavi de această problemă„, a spus Monica Pop.

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti. Incinerarea va avea loc într-un cadru restrâns, nefiind permis accesul presei.

Preotul Valentin Fotescu spune că regizorul nu va putea avea o slujbă religioasă. „Trupul trebuie să se întoarcă în pământ, de asta se face înmormântare. Ca preot, eu nu pot merge să fac slujbă pentru cei incineraţi. Nu sunt de acord cu incinerarea nici ca preot, nici ca om”, a declarat preotul, la România TV.

Mai mult, şi Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel la familia lui Sergiu Nicolaescu să-l înmormânteze creştineşte, pentru a păstra renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox.

„Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor. Incinerarea este o practică necreştină”, a precizat părintele Constantin Stoica, potrivit Mediafax.

Prietenii, colaboratorii, cunoscuţii şi toţi cei care doresc îşi pot lua rămas bun de la regizor vineri, de la ora 12.00, la Cercul Militar, unde va fi depus trupul neînsufleţit al acestuia.

Dana, soţia regizorului, a dat joi publicităţii un comunicat în care transmite presei că îi interzice publicarea şi difuzarea de imagini de la înmormântare.

Sergiu Nicolaescu a murit, joi, la Spitalul Elias, în urma unor complicaţii cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensi