Monumente abandonate care proslăveau un imperiu – FANTOME din cărămizi şi ciment GALERIE FOTO

Ţările din fostul bloc sovietic sunt pline de monumente abandonate care, pe vremuri, erau gloria fostului spaţiu societic. O femeie fotograf, Rebecca Litchfield, a făcut o călătorie în aceste regiuni, pentru a le descrie în cuvinte şi imagini.

13 sept. 2015, 07:34

Rebecca Litchfield a riscat să se iradieze şi chiar să fie arestată în aventura sa. A identificat spitale ruinate, barăci, închisori, locuri de spionaj şi a făcut din ele o întregă poveste a unor vremuri apuse, cu „fantome” din „cărămizi şi mortar”, după cum ea însăşi a descris-o.

Bază militară aeriană din fosta Germanie Democrată.  Fusese construită de către Prusia, în 1870, a trecut prin mai multe mâini şi regimuri înainte de a fi fost abandonată, în 1994. Baza a servit pentru antrenamentele piloţilor din Primul Război Mondial, apoi a fost reconstruită şi folosită de germani, iar în final, luată de Armata Sovietică după 1945.

Monumentul Prieteniei Sovietice din Bulgaria.  Monumentul sovietic al Prieteniei se află în în vârful unui deal şi se ajunge acolo urcând 301 trepte. Proiectat de Kamen Goranov şi sculptat de Alioşa Kafedzinski şi Evgheni Baramov, monumentul simbolizează legăturile strînse între Bulgaria şi fosta URSS.

Bază militară din Germania de Est. Construită în 1937, baza militară a fost folosită de germani ca o şcoală de elită und se învăţa călăria şi conducerea autoturismelor. La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de soldaţii ruşi din divizia sovietică 35 de puşcaşi motorizaţi. Acum ruinată, se vede o parte din clădire unde se afla o sală de sport.

Trenul cu aburi din Ungaria, Ma v clasa 424. Locomotiva clasa 424 053 Ma VAG a fost realizată în 1941, în Ungaria, de Ma vag, cu numărul de șasiu 5345 şi numărul de vehicul 424127. A fost folosită în perioada comunistă, când a circulat cu o stea roşie pe locomotivă, prinsă pe fața rezervorului de apă.

Letonia, oraşul Skrunda. Era un oraş secret în perioada sovietică , unde ase afla o staţie de radar de mare importanţă pentru sovietici, deoarece acoperea întreaga Europă de Vest, servind la spionaj, interceptând şi spionând diferite obiective. 

Sanatoriu din Rusia. Sanatoriul fusese abandonat demult, iar o cameră fusese incendiată. În rest, numai ruine ce aminteasc de cei care veneau aici în epoca sovietică pentru a-şi îngriji sănătatea.
 

Submarinul britanic Foxtrot B-39 U-475 Black Widow. Folosit în timpul Războiului Rece, submarinul Black Widow U-45 a fost un submarin de patrulare și de atac. Între 1957 și 1983 au fost fabricate aproximativ 75 de astfel de submarine s-au făcut de către Marina sovietică.
 
 
Pripiat, oraşul abandonat din Ucraina, după accidentul de la Cernobîl. Centrala de la Cernobîl a fost construită în 1970. În oraşul din apropierea acesteia, Pripiat găzduia, înainte de producerea catastrofei  nucleare  familii de muncitori. În jur de 50.000 de oameni au trăit aici, în 160 de clădiri cu 13.400 de apartamente.