Moody’s: Protestele pot afecta ratingul României

Agenţia americană de rating Moody's atrage atenţia că „cele mai mari şi mai violente proteste din România din ultimul deceniu” au o influenţă negativă asupra ratingului de credit şi vor face dificilă misiunea guvernului de a continua reformele fiscale şi structurale.

23 ian. 2012, 10:16
Moody’s: Protestele pot afecta ratingul României

Mişcările de stradă care au început cu susţinerea medicului Raed Arafat s-au transformat în proteste împotriva măsurilor de austeritate, şi constituie un eveniment negativ pentru ratingul de credit al României, se arată în raportul săptămânal de credit al Moody’s. Arafat a demisionat după ce guvernul a scos un nou proiect de lege prin care sistemul medical de urgenţă urma să fie parţial privatizat.

 

Agenţia aminteşte că reforma în sistemul de sănătate este parte a actualului acord de finanţare de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, acord foarte important pentru România în cazul în care situaţia financiară internaţională se deteriorează în 2012.

 

După ce în ultimii doi ani guvernul a trecut prin reforme dure, dar necesare, pentru tăierea deficitului bugetar de la 9% în 2009 la 4,4% în 2011, analiştii Moody’s spun că îngheţarea reformei sănătăţii – proiectul a fost retras – ar face ca ţinta de deficit să fie pusă în pericol.

 

Deşi aplicarea reformei în sistemul de sănătate va întârzia, redactarea unui nou proiect în termenii agreaţi de creditorii internaţionali şi cu participarea lui Arafat, care s-a întors la guvern şi ar oferi legitimitate populară, ar fi o bilă albă pentru România, în cele din urmă.

 

Protestele în derulare şi nemulţumirea tot mai mare a populaţiei fac însă dificilă o derulare atât propice a evenimentelor.

 

„Dezaprobarea (faţă de măsurile de consolidare fiscală) creşte în Europa şi este mai puternică în unele ţări, pe măsură ce creşterea economică încetineşte şi beneficiile sociale sunt tăiate. Mai mult, din moment ce anul 2012 este unul electoral, îmbrăţişarea acestor proteste de către partidele de opoziţie nu surprinde pe nimeni. În schimb, nu adaugă nimic pozitiv la disciplina fiscală pe care guvernul a demonstrat-o de-a lungul ultimului an”, spune Atsi Sheth, vicepreşedinte şi senior analyst la Moody’s.