Moody’s se pregăteşte să taie ratingurile BCR şi Raiffeisen

Moody's anunţă că va retrograda 21 de bănci din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente, subsidiare ale băncilor din zona euro. Printre acestea se regăsesc şi două bănci austriece prezente în România. 

22 feb. 2012, 10:37
Moody’s se pregăteşte să taie ratingurile BCR şi Raiffeisen

Motivul pentru care agenţia Moody’s pune sub îndoială ratingurile actuale ale băncilor din ECE şi CIS este acela că băncile mamă din zona euro vor avea o capacitate tot mai slăbită şi/sau dorinţa tot mai mică de a sprijini financiar subsidiarele.

Băncile prezente în România a căror rating a fost pus sub supraveghere pentru retrogradare sunt:

Banca Comercială Română (cea mai mare bancă din sistem, subsidiară Erste Bank – Austria). Ratingul actual la depozitele în lei pe termen lung este Baa2, în timp ce cel la depozitele în monedă străină este de Baa3. Pentru scadenţele pe termen scurt, ratingurile sunt Prime-2, respectiv, Prime-3. De asemenea, ratingul pentru capcitatea financiară de sine stătătoare a BCR, aflat la nivelul D acum, este pus sub supraveghere pentru a fi tăiat.

Raiffeisen Bank SA (a patra cea mai mare bancă din sistem, subsidiară Raiffeisen Bank International – Austria). Ratingul actual la depozitele în lei pe termen lung este Baa3, în timp ce cel la depozitele în monedă străină este tot Baa3. Pentru scadenţele pe termen scurt, ratingurile sunt Prime-3. De asemenea, ratingul pentru capcitatea financiară de sine stătătoare a Raiffeisen Bank SA, aflat la nivelul D acum, este pus sub supraveghere pentru a fi tăiat.

Moody’s spune că deteriorarea situaţiei din Europa, cauzată de criza datoriilor suverane, şi dificultăţile pe care băncile le au în a derula activităţile de pe pieţele de capital au deteriorat profilul riscului de credit al băncilor mamă şi capacitatea lor financiară şi posibilitatea de a găsi resursele de finanţare necesare susţinerii subsidiarelor.

De asemenea, regulile mai stricte privind capitalul de bază ar putea duce la concentrarea operaţiunilor şi resurselor financiare pe pieţele domestice ale băncilor mamă, în detrimentul celor în care se află subsidiarele, în condiţiile în care banii sunt greu de găsit.