Mormântul unui medic al faraonilor egipteni, vechi de 4.000 de ani, descoperit de arheologi

O echipă de arheologi cehi a descoperit mormântul vechi de 4.000 de ani al unui medic al faraonilor egipteni, în situl Abusir, la sud-vest de Cairo, a anunţat, marţi, Ministerul pentru Antichităţi din Egipt.

23 oct. 2013, 11:55
Mormântul unui medic al faraonilor egipteni, vechi de 4.000 de ani, descoperit de arheologi

„Această descoperire este importantă, pentru că acel mormânt este acela al unuia dintre cei mai mari medici din epoca constructorilor de piramide şi acei medici de înalt nivel aveau o relaţie strânsă cu faraonul„, a declarat ministrul egiptean Ibrahim Ali, potrivit Mediafax.

Situl Abusir include mai multe piramide ale faraonilor din a V-a dinastie, care a domnit în Egiptul de Sus cu circa 2.500 de ani î.e.n.

Cimitirul în care a fost descoperit acel mormânt „are dimensiuni de 21 metri x 14 metri, iar zidurile sale, înalte de patru metri, sunt din calcar”, a precizat Ali al-Asfar, vicepreşedintele Comisiei pentru antichităţi faraonice. Mormântul aparţine lui Shepseskaf ‘ankh, şeful medicilor din Egiptul de Sus şi din Egiptul de Jos, din timpul celei de-a Cincea Dinastii a Vechiului Regat.

Arheologii vor să înceapă o serie de săpături pentru a căuta mumii în acel cimitir, în care, după câte se pare, au fost înmormântaţi mai mulţi membri provenind dintr-o singură familie.

FOTO: Arab Republic of Egypt Ministry of State for Antiquities Affairs