„Moromeţii 2”, lansat în cinematografe pe 16 noiembrie. Premiera de gală, în prezenţa regizorului Stere Gulea, pe 5 noiembrie

Lungmetrajul „Moromeţii 2”, cu Horaţiu Mălăele în rol principal, va fi lansat în cinematografele româneşti pe 16 noiembrie, iar premiera de gală va avea loc, în prezenţa regizorului Stere Gulea şi a actorilor, la Sala Palatului, pe 5 noiembrie.

04 oct. 2018, 08:43
„Moromeţii 2”, lansat în cinematografe pe 16 noiembrie. Premiera de gală, în prezenţa regizorului Stere Gulea, pe 5 noiembrie

Filmările pentru continuarea lungmetrajului lansat în urmă cu trei decenii au avut loc anul trecut, la Talpa, în judeţul Teleorman, unde a fost turnat şi primul film realizat de acelaşi cineast, şi la Bucureşti.

Imaginea filmului este alb-negru şi este semnată de Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai apreciaţi directori de imagine din România.

Dacă primul film a fost o adaptare fidelă a romanului lui Marin Preda, continuarea are la bază un scenariu inspirat din volumul al doilea, din „Viaţa ca o pradă” şi publicistica lui Preda.

Scenariul reia firul poveştii familiei Moromete după cel de-Al Doilea Război Mondial, într-un context istoric extrem de frământat: instalarea comunismului. Cele două personaje principale, Ilie Moromete şi fiul său Niculae, văd aceste schimbări cu ochi diferiţi, prilej permanent de conflict. Ele sunt interpretate de Horaţiu Mălăele şi Iosif Paştină, student la UNATC aflat la primul rol important.

„E un film care se petrece într-o perioadă mai dură, mai agitată, se instaurează un nou sistem politic, e multă îngrijorare şi teamă. Iar lumea aceea pe care o ştiam dispare, de fapt. Asta m-a şi atras la ideea unei continuări, am vrut să duc până la capăt epopeea acestor personaje care au supravieţuit până în anii ’50 colectivizării. E un omagiu adus acestei lumi”, a transmis Stere Gulea.

Din distribuţie mai fac parte Dana Dogaru (Catrina Moromete), Răzvan Vasilescu (Cocoşilă), Gheorghe Visu (Matei Dimir), Oana Pellea (Fica), Andi Vasluianu (Vasile al Moaşei), Florin Zamfirescu (Ţugurlan), George Mihăiţă (Aristide), Ioana Bugarin (Ileana), Paul Ipate (Paraschiv), Vlad Logigan (Notarul Oprescu), Cuzin Toma (Oauăbei), Marian Râlea (Cârcâdat), Dorina Chiriac (Mărioara Bâzdoveică), Liviu Pintileasa (Zdroncan) şi Ion Caramitru (Directorul şcolii).

„Este un film ce va arăta istoria dulce-amară, tragică de multe ori, a ţăranului român în general, a familiei Moromete în particular. O armonie milenară spulberată de experienţe sociale dezastruoase”, a spus actorul Horaţiu Mălăele.

Preproducţia părţii a doua a durat mai bine de un an – casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu după schiţele şi imaginile celei vechi, iar centrul satului a fost recreat de la zero. Dana Păpăruz, premiată cu Gopo pentru „Aferim!” şi „Inimi cicatrizate” ale lui Radu Jude, este creatoarea costumelor. Montajul filmului a fost realizat de Dana Bunescu şi Alexandra Gulea, muzica este semnată de Vasile Şirli, iar coloana sonoră este gândită de aceeaşi Bunescu, câştigătoare a 6 premii Gopo până în prezent şi a unui Urs de Argint, pentru montaj şi sunet. Machiajul şi coafura sunt semnate de Dana Roşeanu, Iulia Roşeanu şi Domnica Bodogan. Producătorii filmului sunt Oana Giurgiu şi Tudor Giurgiu.

„Moromeţii 2″ este o producţie Libra Film, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Studioului de Creaţie al Ministerului Culturii, în colaborare cu TVR şi HBO România.

Preţul biletelor pentru evenimentul din 5 noiembrie, ora 20.00, care au fost puse în vânzare pe Eventbook.ro, este de 60 lei (categoria I), 40 lei (categoria II) şi 30 lei (categoria III).

Distribuitorul Transilvania Film va organiza un turneu naţional de promovare a „Moromeţii 2″, cu participarea realizatorilor.