Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci! Vor rămâne cu și mai mulți bani în buzunar

Vești bune pentru crescătorii de porci! Aceștia vor beneficia și în acest an examenul trichineloscopic, necesar pentru porcii sacrificați în gospodării, gratuit.

04 dec. 2023, 18:28
Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci! Vor rămâne cu și mai mulți bani în buzunar
Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci!

Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci! Primăria Peștișani din județul Gorj a anunțat că a semnat un acord cu un  cabinet veterinar din satul Petiștani pentru a oferi examen gratuit crescătorilor de porci pentru godacii sacrificați la trichineloscop.

Citește și Atenţie mare de unde cumpăraţi porci! Au vrut şorici autohton, dar s-au ales cu 1.200 de lei amendă

Moș Nicolae vine cu o surpriză de proporții pentru crescătorii de porci!

Astfel, toți crescătorii de porci care se pregătesc de marea sacrificare a godacilor înainte de Crăciun vor rămâne cu și mai mulți bani în buzunar.

Reprezentanții primăriei din comuna Peștișani spun că scopul acestui serviciu este de a eficientiza procesul, medicul veterinar responsabil a achiziționat un asomator, contribuind la o desfășurare mai rapidă și eficientă a sacrificării porcilor, scrie pandurul.ro.

Tot în județul Gorj, mai exact în comuna Bâlteni, localnicii care și-au sacrificat porcii din cauza pestei porcine, vor fi despăgubiți de două ori înainte de Crăciun.

O primărie a decis să mărească despăgubirile pentru crescătorii de porci din comună. Despăgubiri mai mari pentru crescătorii de porci care au rămas fără animale din cauza pestei porcine africane. Suplimentarea compensațiilor se va face de la bugetul local, în urma unei decizii a primăriei Bâlteni, din județul Gorj.

Localnicii din Bâlteni, județul Gorj, vor beneficia de despăgubiri suplimentare, din partea Primăriei, pentru că porcii din gospodării le-au fost eutanasiați pentru a combate pesta porcină africană. Oamenii care au suferit pierderi ale suinelor din gospodării vor primi, pe lângă cei 10 lei/kg de la Direcția Sanitară Veterinară (DSV), încă 8 lei/kg din partea autorităților locale.

În ședința de Consiliu Local de luni, 27 noiembrie, la nivelul Primăriei comunei Bâlteni a fost adoptat un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea suplimentării despăgubirilor acordate proprietarilor de porcine ucise pentru combaterea pestei porcine africane.

Conform actului local, toți cetățenii din satele componente comunei Bâlteni care au fost păgubiți după ce animalele din gospodării le-au fost sacrificate în vederea combaterii pestei porcine africane, vor primi despăgubiri suplimentare din bugetul local al Primăriei Bâlteni.

Sprijinul din partea Primăriei se va face pe bază de cerere, dar se vor consulta și tabelele realizate de DSV Gorj, cu persoanele care și-au sacrificat porcinele.

Sumele aferente despăgubirilor vor fi achitate în baza tabelelor întocmite de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Mai precis, deși au fost despăgubiți de către stat, conducerea Primăriei Bâlteni a hotărât să le achite acestora ajutoare bănești suplimentare.

”La nivelul Consiliului Local a fost aprobată deja hotărârea ce privește alocarea unor despăgubiri suplimentare pentru localnicii ai căror porci au fost sacrificați. Ei deja au primit despăgubiri din partea celor de la DSV de 10 lei/kg, iar suplimentar noi le vom oferi 8 lei/kg. Oamenii vor trebui să vină la noi să depună o cerere și în baza acesteia, dar și analizând tabelele de la DSV Gorj, noi le vom achita sumele aferente. Estimăm că în această situație se află circa 40 de oameni din comuna Bâlteni. În acest sens, pentru acordarea despăgubirilor, noi am alocat din bugetul local suma de aproximativ 75.000 de lei”, a declarat Marius Popescu, secretarul Primăriei Bâlteni pentru Gorjeanul.ro.

Citește și De necrezut! Ce amendă a primit un crescător de porci din Alba. Bărbatul a contestat decizia în instanță de două ori