Moscova avertizează: Amplasarea instalaţiilor antirachetă americane în România încalcă Tratatul INF

Publicat: Joi, 22 Septembrie 2016 13:15 // Actualizat: Joi, 22 Septembrie 2016 14:37 // Sursa: romaniatv.net

Desfășurarea de instalații antirachetă SUA în România reprezintă o încălcare a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a declarat joi ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, într-o alocuțiune rostită în Camera publică, o instituție de pe lângă Președinția rusă, potrivit agenției de presă TASS, citată de Agerpres.

Moscova susține că amplasarea instalațiilor antirachetă americane în România reprezintă o încălcare a Tratatului INF. "Un moment nou în evoluția situației din Europa este instalarea de elemente antirachetă la baza Deveselu din România, iar în perspectivă lansatoare similare antirachetă urmează să fie amplasate în Polonia, asemănătoare cu cele utilizate pe navele marinei americane pentru a lansa rachete de croazieră, cu raza medie de acțiune, Tomahawk", a afirmat Riabkov.

Moscova percepe instalarea unor astfel de dispozitive pe uscat drept o încălcare directă a Tratatului INF, a subliniat ministrul rus adjunct de externe. La 12 mai, secretarul general al NATO, vorbind la ceremonia de inaugurare a bazei de la Deveselu (județul Olt, 180 km de București), a anunțat oficial disponibilitatea operațională a acesteia de a găzdui sisteme antirachetă "Aegis" , notează TASS. A doua zi, în localitatea poloneză Redzikowo a avut loc ceremonia demarării construcției unei baze antirachetă a SUA, care va deveni operațională în 2018.

Citeşte şi Ambasadorul rus pune condiţii: Dacă România ne asigură că scutul nu este folosit cu focoase nucleare, eu accept mesajul

Totodată, Riabkov a denunțat planurile NATO de a desfășura forțe multinaționale în Polonia și în țările baltice — în apropiere de frontierele ruse — apreciind că aceasta va constitui o încălcare a Actului fondator privind relațiile Alianței Nord-Atlantice cu Rusia, potrivit TASS.

"Știm că SUA intenționează să desfășoare forțe suplimentare în Europa, în apropierea frontierelor ruse, prezentând aceasta ca pe o inițiativă destinată să ducă la creșterea încrederii aliaților lor. În realitate, aceste planuri vor duce la o creștere a efectivelor NATO la granițele noastre, chiar dacă ni se spune că ele nu încalcă prevederile Actului fondator Rusia-NATO", a afirmat Riabkov.

În acest context, ministrul rus a indicat că deși efectivele ale Alianței vor staționa prin rotație, tehnica militară va rămâne pe loc. "Deci prevederile Actului de a se abține de la dislocarea de echipamente militare substanțiale vor fi încălcate", — a subliniat el, referindu-se la Actul fondator NATO-Rusia din 1997, care interzice "staționarea suplimentară permanentă a unor forțe militare substanțiale" în estul Europei.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8286
RON
05 Apr
noapte 6 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H