Moscova denunţă acuzaţiile nefondate ale NATO privind prezenţa militară rusă în Ucraina

Moscova a respins miercuri acuzaţiile NATO privind prezenţa unor convoaie militare ruse în Ucraina, calificându-le ca 'nefondate', denunţând în acelaşi timp 'creşterea prezenţei militare străine' în 'imediata' apropiere a frontierelor ruse.

12 nov. 2014, 16:33
Moscova denunţă acuzaţiile nefondate ale NATO privind prezenţa militară rusă în Ucraina

”Noi am încetat deja să mai atragem atenţia asupra declaraţiilor fără fundament ale comandantului suprem al forţelor NATO din Europa, generalul Philip Breedlove, asupra aşa-ziselor convoaie militare ruse ‘observate’ de ei şi care ar fi intrat în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, citat de RIA Novosti. Aceste acuzaţii ”constante” asupra prezenţei militare ruse în Ucraina ”nu au fost şi nu sunt susţinute de niciun fel de fapte”, a subliniat el.

La rândul său, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a denunţat tentativele NATO de a suscita un ‘sentiment antirus’ în Europa, condamnând totodată ‘creşterea prezenţei militare străine’ în ‘imediata’ apropiere a frontierelor ruse, în special a celei cu Ucraina.

‘O analiză a posibilei evoluţii a acestor evenimente impune necesitatea menţinerii trupelor din districtul militar Sud (care înglobează frontiera ruso-ucraineană, n. red.) în stare de alertă pentru a putea asigura securitatea ţării şi a aliaţilor săi pe axa strategică de sud-vest’, a declarat Şoigu, citat de RIA Novosti. ‘În aceste condiţii, unul din obiectivele prioritare este de a forma o grupare militară, completă şi autonomă, în peninsula Crimeea’, teritoriu anexat în martie la Rusia, a adăugat Şoigu. El a subliniat că situaţia din sud-vestul Rusiei rămâne ‘complicată’, ‘mai ales din cauza situaţiei din Ucraina’.

Anterior, generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, aflat în vizită la Sofia, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică a observat în ultimele zile intrarea unor convoaie cu echipamente militare ruse în Ucraina, între care tancuri, artilerie şi trupe combatante. ‘În ultimele două zile, am observat aceleaşi lucruri ca OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Am văzut coloane cu echipamente ruseşti, tancuri ruseşti, sisteme de apărare antiaeriană ruseşti, artilerie rusă şi trupe ruse intrând în Ucraina’, a declarat el.

Observatori ai OSCE au raportat marţi că 43 de camioane militare, fără plăcuţe de înmatriculare, se îndreptau spre centrul Doneţkului, capitala regiunii cu acelaşi nume, bastion al rebelilor proruşi din estul Ucrainei. Aceste camioane tractau piese de artilerie grea şi cinci lansatoare de rachete multiple, a indicat Organizaţia într-un comunicat.


loading...
Partenerii noștri