Moscova pune pe seama unei defecţiuni mecanice pătrunderea unui avion A-50 într-o zonă „nedorită”

Rusia a informat Coreea de Sud că o defecţiune mecanică a îndreptat un avion de tip A-50 într-o zonă ”nedorită”, scrie miercuri agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând Casa Albastră, la o zi după un incident aerian care a amplificat tensiunile diplomatice în Asiia, relatează Reuters.

24 iul. 2019, 07:26
Moscova pune pe seama unei defecţiuni mecanice pătrunderea unui avion A-50 într-o zonă „nedorită”

Rusia şi China au efectuat marţi prima lor misiune de patrulare aeriană de amplare în regiunea Asia-Pacific, provocând un incident aerian cu Coreea de Sud şi Japonia.

Coreea de Sud şi Japonia au trimis avioane de luptă să intercepteze misiunea chinezo-rusă, pe care au acuzat-o că le-a încălcat spaţiile aeriene.

Avioane de vântătoare sud-coreene au tras – sute de focuri de avertiment – vizând un avion de detectare avansată de tip Iliuşin A-50, care escorta bombardiere ruse şi chineze.

Moscova şi Beijingul au negat marţi că au încălcat spaţiul aerian sud-coreean.

Un oficial de rang înalt de la preşedinţia sud-coreeană a declarat, citat de Yonhap, că un ofiţer din cadrul armatei ruse i-a explicat unui reprezentant al Ministerului sud-coreean al Apărării că avionul de tip A-50 a ”pătruns într-o zonă care nu era prevăzută din cauza unei defecţiuni”.

Yoon Do-han a fost informat că Ministerul rus al Apărării urmează să lanseze imediat o anchetă şi să ia măsuri.

La Beijing, Ministerul chinez al Apărării a declarat miercuri că China şi Rusia au efectuat împreună o misiune de patrulare aeriană comună, dar a subliniat că avioanele nu au pătruns în spaţiul aerian al altor ţări.