Moşii de iarnă 2022. Când se dă de pomană de Ziua Morţilor. Ce alte tradiţii se respectă în ziua de dinainte de Lăsata Secului

Moșii de Iarnă, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Sâmbăta Morților, este celebrată anual în funcție de data în care pică Paștele, cele două evenimente religioase fiind strâns legate una de cealaltă.

06 feb. 2022, 10:21
Moşii de iarnă 2022. Când se dă de pomană de Ziua Morţilor. Ce alte tradiţii se respectă în ziua de dinainte de Lăsata Secului

Moşii de iarnă 2022.

Anul acesta Paştele este celebrat în data de 24 aprilie. Sâmbăta Morţilor este sărbătorită înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Asta înseamnă că Moşii de Iarnă pică anul acesta în data de 26 februarie 2022.

Moşii de iarnă 2022. În această zi, credincioşii merg la Biserică. În ziua de Sâmbăta Morților, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe cei trecuți în neființă. După Sfânta Liturghie are loc Parastasul pentru pomenirea celor adormiți. În timpul slujbei preotul va rosti numele persoanelor pe care enoriaşii i-au pierdut. În această zi, credincioşii aduc la biserică colivă, o sticlă de vin şi pachete cu mâncare, pe care după ce sunt sfinţite de preoţi, le dau de pomană persoanelor nevoiașe în amintirea celor dragi care nu mai sunt în viață.

Pe lângă colivă, de Moşii de Iarnă gospodinele pregătesc mai multe bucate tradiționale pe care le dau de pomană după slujba de la biserică. În această zi se fac sarmale, se face friptură de porc, turte și colaci. În unele zone, de Moșii de iarnă se mănâncă piftie întrucât sărbătoarea este cunoscută și sub numele de Moșii de piftii.

De asemenea, în unele zone din țară, pe lângă pomană, credincioșii pun un bănuț pe care îl dau celui mai sărac om din sat. Se consideră că asta aduce spor atât celui care dă, cât și celui care primește.

În Sâmbătă Morţilor se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a încălzi sufletele celor decedați.

Citeşte şi: Calendar ortodox 4 februarie 2022. Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul. Rugăciunea care te ajută să rezişti în faţa ispitelor

Tradiţii de Moşii de iarnă

În Sâmbăta Morților nu se lucrează. Femeile care încalcă tradiţia şi lucrează în această zi sunt pedepsite să tremure ca piftia şi „li se întoarce pomana” pe care au dat-o.

De asemenea, după slujbă credicioşii merg la cimitir să aprindă lumânări la mormintele celor morţi. Se aprind cel puțin două lumânări, numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

Citeşte şi: ZILE LIBERE 2022. Când pică Paştele şi Rusaliile în 2022

După Moşii de Iarnă are loc Lăsata Secului.