MOŞII DE TOAMNĂ 2017. Obiceiuri şi tradiţii. Ce nu trebuie să faci în această zi

MOŞII DE TOAMNĂ. Sâmbătă, 4 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor. Pomenirea din această zi, este cunoscută şi sub denumirea de Moşii de toamnă. Iată de ce se face pomenirea morţilor şi ce superstiţii si tradiţii sunt legate de această zi.

04 nov. 2017, 06:50
MOŞII DE TOAMNĂ 2017. Obiceiuri şi tradiţii. Ce nu trebuie să faci în această zi

MOŞII de TOAMNĂ 2017. În această zi se merge la biserică, se fac rugăciuni pentru cei care au trecut în nefiinţă şi se fac pomeni. Se împart celor săraci pachete cu mâncare alături de o lumânare aprinsă sau chiar diverse obiecte materiale, în funcţie de fiecare regiune a ţării. Flacăra lumânărilor aprinse semnifică atât lumina credinței, cât și lumina faptelor bune ale celui comemorat.

MOŞII de TOAMNĂ 2017. Coliva și vinul sunt nelipsite de la slujbe. Coliva este preparată din boabe de grâu, semnificând astfel trupul celui adormit şi expresia materială a credinței noastre în înviere. Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa.

MOŞII de TOAMNĂ 2017. Tradiția spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învrednicește pe cel care le împlinește cu harul de care are nevoie și cu toate cele care îi sunt de folos. Mai mult, respectând tradiția Moșilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

Iată ce nu e bine să faci în această zi.

Nu uita sa ii servesti pe cei care trag pragul casei tale cu vin si coliva, in cinstea persoanelor care s-au dus dintre noi. Coliva trebuie sa fie facuta din boabe de grau, semnificand trupul celui adormit.

Nu e bine sa speli haine in aceasta zi si nici sa depui alte munci. Se considera lipsa de respect fata de cel adormit. In aceasta zi, spiritele celor plecati coboara printre noi pentru a fi impreuna cu cei dragi, iar daca noi suntem ocupati si ii ignoram, acestia se vor supara si ne vor bantui toata viata.

Nu ai voie sa ceri bani imprumut in aceasta zi. Se spune ca banii imprumutati de Mosii de Toamnă vor fi folositi pentru pagubele materiale si pentru medicamente.

Mosii de toamna 2017. Obiceiuri si traditii

Se spune ca cine respecta traditiile de mosii de toamna, va avea noroc si sanatate in lunile urmatoare. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiti pentru iertarea pacatelor. Cei care au posibilitatea, este bine sa imparta si cate patru sau sase pachetele care sa contina si masline, asemanate de Hristos cu sufletul omului.

In zilele de Mosi, cate un membru din fiecare familie merge la biserică cu o coliva, o sticla de vin si aprinde doua lumanari. Gospodinele pregatesc atunci o colivă pe care o dau de pomana, bobul de grau reprezentand simbolul invierii trupurilor.

Pentru praznicul Mosilor de toamna se pregatesc toti crestinii, bogati sau saraci, după posibilitatile sale materiale. In aceasta zi se duc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, colaci, vin, pachete cu alimente, flori si lumana.ri.